Ugljan i pripadajuća naselja dobit će kanalizacijski sustav

Ugljan i pripadajuća naselja dobit će kanalizacijski sustav

Tri dana nakon posljednje redovite koordinacije projektnog tima i konzultanta za pripremu projekta Aglomeracije Preko – Kali, iz Hrvatskih voda stigla je dobra vijest o drugom dijelu projekta – Aglomeraciji Ugljan.

Prema riječima načelnika Općine Preko Jure Brižića, studijsko-projektna dokumentacija za Ugljan u planu je za program Pipeline 3 koji će se sufinancirati EU novcem, a uvjeti sufinanciranja bit će poznati u lipnju ove godine.

– Priprema projektne dokumentacije skup je, složen i dugotrajan posao. Četiri godine utrošili smo u pripremu projekta Aglomeracija Preko – Kali, koliko će vremena biti potrebno za Aglomeraciju Ugljan, teško je sada reći, a vrijednost pripreme projektne dokumentacije sigurno će dosegnuti sedam milijuna kuna. Realno je za očekivati da će se program Pipeline 3 sufinancirati  iz novog financijskog razdoblja EU fondova 2021.-2027., ali ohrabruje da su Hrvatske vode pokazale dobru volju i uvrstile nas u prioritetne projekte za nadolazeće programsko razdoblje, smatra Brižić.

Projektom Aglomeracija Ugljan riješit će se kanalizacija i pročišćavanje otpadnih voda za mjesto Ugljan i sva pripadajuća naselja te Psihijatrijsku bolnicu Ugljan.

Aglomeracija Preko – Kali sufinancira se u sklopu programa Pipeline 2, odnosno „Provedba pripreme infrastrukturnih projekata iz područja gospodarenja vodama – sufinanciranje studijske, tehničke i projektne dokumentacije“. Program uključuje ukupno 56 korisnika ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su krenuli u provedbu svojih pojedinačnih projekata. Sufinancira se izrada cjelovite dokumentacije za dostavu prijava novih projekata vezanih uz uspostavu modernih vodoopskrbnih sustava te sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje voda.