Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Otočne općine i gradovi potpisali ugovore vrijedne 22,8 milijuna kuna

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije predstavnici otočnih općina i gradova danas su potpisali 39 ugovora za razvoj otoka ukupne vrijednosti 17,4 milijuna kuna.

Ugovori se odnose na gradnju, rekonstrukciju, obnovu i adaptaciju komunalne, društvene, javne, poduzetničke i turističke infrastrukture te na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.

Novac je dodijeljen na natječaju za dostavu prijedloga projekata razvoja otoka, a financiran je iz državnog proračuna sukladno Zakonu o otocima.

Ministrica Žalac kazala je kako su u sufinanciranju “u malom dijelu” sudjelovale jedinice lokalne samouprave, a na temelju odluke o odabiru projekata sklopljeni su ugovori za 51 projekt, s ukupnim iznosom sufinanciranja od 22,8 milijuna kuna. Prvih 12 ugovora, koji se odnose na projekte s otoka s područja Dubrovačko-neretvanske županije, potpisano je prošli tjedan nakon sjednice Vlade u Dubrovniku, dok je danas uručeno preostalih 39.

– Ovaj program za mene ima jako važnu ulogu pri provedbi otočne politike, jer kombinirajući nacionalna sredstva s ostalim mogućnostima financiranja značajno pomažemo jedinicama lokalne i regionalne samouprave te doprinosimo gradnji temeljne otočne infrastrukture, a time i ukupnom razvoju otoka, naglasila je Žalac.

Podsjetila je da je 29. prosinca prošle godine na snagu stupio novi Zakon o otocima, u njemu je najvažnija razvojna politika kroz provedbu programa, konkretnih mjera, projekata i aktivnosti, a upravo danas potpisani ugovori pomoći će da se u svakome mjestu “stvari još brže i bolje razvijaju”.

U Zadarskoj županiji bespovratan novac Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dobilo je sedam otočnih općina i dva grada, ukupno 3,650.000 kuna.

Općina Preko, rekonstrukcija Dječjeg vrtića Lastavica – 600.000 kuna

Općina Kali, gradnja obalne šetnice Kali – Rt. Artina (IV. faza) – 400.000 kuna

Općina Kukljica, uređenje javne zgrade za potrebe proširenja Dječjeg vrtića Manulica – 400.000 kuna

Općina Pašman, sanacija lukobrana u Mrljanama – 350.000 – kuna

Općina Sali, gradnja Dječjeg vrtića Orkulice – 800.000 kuna

Općina Povljana, projekt smanjenja gubitka na vodoopskrbnom sustavu – 400.000 kuna

Općina Pakoštane, betoniranje putova na Vrgadi (III. faza) – 300.000

Grad Pag, uređenje pješačko-biciklističke staze “Zagrljaj kamena i vjetra” – 200.000 kuna

Grad Zadar za otok Molat, uređenje biciklističkih putova s popratnom infrastrukturom – 200.000 kuna