Na naš otok stiže jedan autobus iz Liburnijinog novog voznog parka

Na naš otok stiže jedan autobus iz Liburnijinog novog voznog parka

Zadarska Liburnija predstavila je danas na konferenciji za novinare projekt nabave 25 gradskih i prigradskih autobusa prema normi EURO VI s niskom emisijom CO2 i prilagođenih osobama s invaliditetom.

Projekt je vrijedan ukupno 44,9 milijuna kuna, od čega su 30,6 milijuna kuna bespovratna EU sredstva, dok se 5,4 milijuna kuna podmiruje novcem iz državnog proračuna.

Među novim vozilima koji bi trebali stići najkasnije do rujna, bit će i jedno za naš otok, potvrdio nam je Jure Brižić, načelnik Općine Preko, koja je, uz ostale otočne općine, supotpisnik ugovora o nabavi novih autobusa.

Cilj je projekta, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, osigurati odgovarajuću razinu udobnosti, sigurnosti i učestalosti prijevoza, poboljšati ukupnu kvalitetu usluge javnog prijevoza na području grada Zadra i prigradskih jedinica lokalne samouprave te osigurati njegovu održivost.

– Nabava 25 novih autobusa vrijednih ukupno 44,9 milijuna kuna značajno će podići kvalitetu javnog prijevoza na gradskim i prigradskim autobusnim linijama. Županiji je primarno osigurati održivi i ravnomjerni razvoj cijele županije i ovaj projekt daje značajan doprinos tom cilju, kazaoje Božidar Longin, župan Zadarske županije.

Edvin Šimunov, direktor Liburnije d.o.o., pojasnio je kako trenutačno u voznom parku koji broji 86 autobusa koriste, između ostaloga, 58 vozila starijih od 10 godina pogonjena EURO I, II ili EURO III motorima.

– Ta vozila prošla su između 646.000 i 2,392.000 kilometara. U vrijeme izrade studije izvodljivosti prosječna starost gradskih autobusa iznosila je 10,1 godinu, a prigradskih autobusa 16,0 godina, dok je 25 autobusa bilo visoke prosječne starosti od 20,8 godina. Uz to, autobusi predviđeni za zamjenu nisu bili prilagođeni EURO VI normi, niti prilagođeni potrebama putnika i to su bili glavni razlozi za javljanje na natječaj i osuvremenjivanje voznog parka bespovratnim sredstvima Europske unije, ustvrdio je Edvin Šimunov, direktor Liburnije.