Premijera dokumentarno-igranog filma “Žrvanj života”

Premijera dokumentarno-igranog filma “Žrvanj života”

U organizaciji Udruge žena Luzor, u subotu, 2. veljače u 18 sati u POU Dom na žalu premijerno će se prikazati dokumentarno-igrani film “Žrvanj života”.

Radnja filma zasnovana je na istoimenoj kazališnoj predstavi koja je premijerno izvedena na Školjiću 7. kolovoza 2015. godine. Scenarij i režiju potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov, u snimateljskoj ekipi bili su Dinko Denona i Boris Zupčić, a u glavnim i sporednim ulagama nastupili su Prečani svih generacija, članovi Udruge žena Luzor i KUD-a Preko, učenici OŠ Valentina Klarina, njih ukupno šezdeset.

Film je snimljen u listopadu i studenome prošle godine na autentičnim lokacijama u Preku, u starim obiteljskim dvorovima, a radnja nas vraća u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, 1968./69. godine skupljale Jelica Peranić Baćova i Verica Gregov Vukova. Tekst je star više od 50 godina, a uspomene na život najstarijih Prečana iznosili su tadašnji 80-godišnjaci. Snimanje filma, koji traje 66 minuta, ideja je Udruge žena Luzor, koja je s KUD-om Preko i prije četiri godine sudjelovala u najambicioznijem kazališnom projektu domaće, lokalne produkcije, a realizaciju cijelog projekta pomogli su Općina Preko, iseljeničke obitelji i brojni donatori.

Svečanu premijeru, uz Udrugu žena Luzor, organiziraju Općina Preko, POU Dom na žalu i Turistička zajednica Općine Preko.