rhdr
rhdr
cof
smacap_Bright
Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Uređuju se nove pješačke staze na području TZO Preko

S prvim danima nove godine djelatnici TZ Općine Preko, uz potporu Općine Preko i komunalnih tvrtki Obala i parkovi te Ugljan d.o.o., počeli su raditi na proširenju ponude, odnosno uređenju infrastrukture za aktivni odmor na otoku Ugljanu.

– Riječ je o nastavku razvoja projekta Avantura otok, o novim hiking (pješačenje po označenim stazama) stazama za koje gosti pokazuju velik interes, koje se nadovezuju na postojeće biciklističko-maslinarske staze, a namijenjene su planinarima, šetačima, trekerima i rekreativcima. Zanimljive su jer prolaze netaknutom prirodom, okružene su vidikovcima i vrhovima otoka Ugljana s kojih se pogled pruža na velik dio zadarske regije. Neke od staza koje ćemo u potpunosti očistiti, označiti, markirati i ucrtati u turističke karte, našu mrežnu stranicu i aplikacije bit će Kobiljak – vrh Buštranovac, odmorište Svitla – vrh Mala Straža te nastavak kružnom stazom preko Vele Glave na vrh Vela Straža, najavljuje direktor TZO Preko Ivan Košta.

Dodaje da se radi i na pješačkoj stazi Sv. Mihovil – Šćah, a u profesionalnoj markaciji i savjetima veliku pomoć TZO Preko pružaju supružnici Dijana i Nenad Silić, planinari, koji žive u Kalima.

– U planu je i označavanje pećina Svitla, Željina i Prtljug, a velik potencijal vidimo i u „ferati“, tzv. klinčanom planinarskom osiguranom putu koji se može napraviti na litici Željina. „Ferata“ se najčešće sastoji od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stijenu te čelične sajle za osiguranje koja se pruža uzduž puta, objašnjava Košta.