Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U nasukavanju katamarana ozlijeđene tri osobe

O jutrošnjoj havariji Jadrolinijinog katamarana “Novalja”, koji se nasukao na Đigi u Zadru, oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

U priopćenju, između ostaloga, navode kako je pomorska nesreća posljedica tehničkog kvara upravljačkog sustava Jadrolinijinoga putničkog broda koji održava redovitu liniju Ist – Molat – Zadar.

Katamaranu je tijekom manevra za pristajanje na vez u zadarsku gradsku luku otkazao brodski upravljački sustav, a budući da su brodski pogonski strojevi u tom trenutku bili u punom pogonu, zapovjednik broda iznimno zahtjevnim manevrom ulijevo uspio je promijeniti smjer plovidbe broda te izbjeći udar u gradski most. Uspješno je izbjegnut i sudar s jahtama usidrenima uz lukobran, nakon čega se u 7.39 sati brod pramčanim dijelom nasukao na kraju lukobrana, pri čemu su ozlijeđene tri osobe, dva putnika i jedan član posade broda. Svi su zbrinuti u Općoj bolnici Zadar.

Iako na mjestu nasukavanja nije uočeno onečišćenje mora, službenici Lučke kapetanije Zadar angažirali su pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Zadar koji su poduzeli preventivne aktivnosti u cilju sprječavanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

Prema podacima LK Zadar, pregledom nasukanoga katamarana uočeno je oštećenje pramčane brodske oplate ispod razine mora, ali bez prodora mora te nema opasnosti od potonuća.

U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 putnika i osam članova posade. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar.

Fotografije Ante Župan i Zadarski list