Lažni direktor banke ženi iz Kali ukrao nekoliko stotina tisuća kuna

Lažni direktor banke ženi iz Kali ukrao nekoliko stotina tisuća kuna

Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom kojeg se sumnjiči za prijevaru 78-godišnjakinje u Kalima.

Sredinom prosinca na kućni telefon nazvao je ženu, predstavio se kao direktor banke, pitao za ušteđevinu koju posjeduje te joj savjetovao da podigne novac kako bi ga mogli provjeriti.

Nakon toga 78-godišnjakinja je sa svog računa podigla nekoliko stotina tisuća kuna i novac nakon dva dana predala navodnom policijskom službeniku.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 49-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog prijevare predan pritvorskom nadzorniku, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru.
Potaknuta ovakvim i sličnim događajima. policija upozorava kako su osobe starije životne dobi česta meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje i nepažnju ili ih dovode u zabludu.

Uglavnom rade u paru te se predstavljaju kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, medicinski djelatnici i slično.

Oštećeni ih nerijetko puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se zaista radi. Kako bi smanjili mogućnost ovakvih kaznenih djela, ali i drugih kaznenih djela imovinskog karaktera, svim građanima, a posebice onima starije životne dobi, savjetujemo:

  • zaključavajte vrata bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
  • ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata
  • ne otvarajte vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok niste sigurni o kome se zaista radi i što žele
  • provjerite tko vam se nalazi ispred vrata kroz ”špijunku” ili koristite sigurnosni lanac na vratimaž
  • kada ste sami u stanu ili kući, ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama – pozovite nekoga od obitelji ili susjeda da vam se pridruži
  • od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice – službene osobe dužne su ih imati i dati ih na uvid
  • ako vam je osoba i dalje sumnjiva, prije puštanja u svoj dom telefonom provjerite je li ju služba koju navodno predstavlja uputila k vama
  • ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u vaš dom, žurno obavijestite policiju, obitelj ili susjede
  • posebno budite oprezni ukoliko netko traži vaše osobne podatke – osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba uz vaš pristanak
  • upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas ), karakteristike govora, kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle.

Ako posumnjate u osobe, posebice ako je počinjeno kazneno djelo, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Fotografija Zadarski list