Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Sutomišku crkvu i ove godine krase velebne jaslice Mire Šimićev

Božić i vrijeme došašća u sutomiškoj Crkvi sv. Eufemije teško je zamisliti bez velikih jaslica koje već više od deset godina marljivo izrađuje gospođa Mira Šimićev.

U Sutomišćici živi otkad se udala, a rođenjem je, ističe, Preška, od Marcelića i Dorkina.

Iako se oduvijek u slobodno vrijeme bavi crtanjem i, kako kaže, spretna je s rukama, nikad nije mislila da će se upustiti u izradu jaslica koje se danas prostiru na gotovo 20 četvornih metara.

– Jaslice izrađujem sama, muž i sin pomognu mi oko transporta do crkve, a susjed Branko Grubiša napravio je nekoliko detalja u drvu. Smatram da ovako velike jaslice ne može istodobno raditi više osoba jer bi se sigurno miješali stilovi i vizije, a to bi me udaljilo od početne ideje i onoga kako ja to zamišljam. Sva moja djeca, a imam ih šestero, nadarena su i imaju smisla za likovnu umjetnost, ali na jaslicama volim raditi sama, govori dok opisuje velebne jaslice smještene tik uz glavni oltar.

Izrađuje ih od stiropora, papira, jute, koristi mahovinu, drvo bora i čempresa te prirodne boje u kombinaciji sa sprejem, a figurice ljudi i životinja kupuje u specijaliziranim trgovinama. Kad završe božićni blagdani, jaslice spremi u župnom dvoru i već tada počinje smišljati kako će ih proširiti i nadograditi za sljedeći advent jer svake godine voli nešto promijeniti, proširiti, dodati neku novinu.

Svojim kućnim jaslicama nije posvetila toliko pažnje, napravila ih je sama, ali ove u sutomiškoj crkvi za nju su ipak posebne i dio su njezine osobnosti i čvrste vjere.

– Izrada jaslica za mene je prije svega uživanje jer na taj način osjećam povezanost s Bogom i to je moj mali dar njemu. Radim ih za sebe, ne razmišljam o publicitetu, ali veseli me što se svima sviđaju, a posebno djeci, napominje.

I baš toga dana, dok smo razgovarali s gospođom Šimićev, pred jaslicama u sutomiškoj crkvi ekipa HTV-a snimala je prilog o djeci iz Poljane i Sutomišćice koja su dva tjedna prije snimila spot za pjesmu „Božiću maleni“ autora Olivera Telca, Damira Fenricha i Branka Berkovića.

Podsjetimo, pjesma “Božiću maleni” bit će 28. prosinca u 17 sati, u sklopu posebne prednovogodišnje emisije, uživo predstavljena na Prvom programu HTV-a.