Za punu primjenu Zakona o otocima mora se usvojiti i devet pravilnika

Da bi se novi Zakon o otocima, koji na  stupa na snagu  1. siječnja 2019. godine, mogao kvalitetno primijeniti, potrebno je usvojiti devet podzakonskih akata, pravilnika i odluka, upozorili su u srijedu u Zadru otočani na tematskoj sjednici Otočnog sabora organiziranoj u Hotelu Kolovare.

Tek tada otočani će moći ostvariti povlastice u mostarini, subvenciji prijevoza vode, indeksima razvijenosti, potpori otočnim poslodavcima…

Uime Vlade skupu se obratila Tajana Huzjak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU,  koja je naglasila važnost usklađivanja nove politike o otocima s politikama EU, kao i to da su pri izradi Zakona o otocima uvaženi svi prijedlozi Otočnog sabora.

– Mi smo u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU pokrenuli male radne skupine koje već izrađuju niz podzakonskih akata, a u te radne skupine uključit ćemo i članove radnih skupina koji su sudjelovali u izradi samog Zakona o otocima, kao i znanstvenike i otočane, dodala je.

Prema novom zakona, istaknuo je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, otoci će dobiti otočne koordinatore, fizičke osobe koje zapošljava regionalni koordinator radi obavljanja poslova organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka. Novost u zakonu je i razvrstavanje nastanjenih otoka prema otočnim razvojnim pokazateljima, odnosno novi indeks razvijenosti jer su dosad mali otoci, posebice zadarski i šibenski, koji administrativno pripadaju gradovima na obali ili drugim otocima, imali neprirodan i nerealan indeks razvijenosti.

– Nama otočanima, a posebno onima koji žive na otocima koji su proglašeni otocima sa specifičnim položajem, bitan je pravilnik o vrednovanju razvijenosti otoka temeljem otočnih razvojnih pokazatelja. S novim zakonom i otok Babac, koji pripada Općini Sv. Filip i Jakov, bit će u statusu naseljenog otoka. Otočanima je jako važan i pravilnik o načinu ostvarivanja naknade troškova prijevoza vode vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode. Nadalje, Zakon o poljoprivredi trebalo bi prilagoditi Zakonu o otocima u dijelu prava na korištenje plavog dizela i površine poljoprivredne zemlje za moguću gradnju poljoprivrednih objekata na njoj, pojasnio je i napomenuo da Otočni sabor nije zadovoljan novim Zakonom o otocima po pitanju zaštite okoliša i otočana od alohtone divljači.

– Nažalost, naš prijedlog na članak 38. u zakonu nije prošao, što nije dobro za opstanak i održivu otočnu poljoprivredu i stočarstvo. U starom zakonu bilo je navedeno koje vrste sitne i krupne divljači mogu obitavati na otocima, a danas, nažalost, na nekim otocima imamo više divljih svinja i čagljeva nego ljudi, ustvrdio je Barić te naglasio kako se nada da će se to ispraviti kroz Nacionalni program za razvoj otoka.

Okupljenima se obratio i zadarski župan Božidar Longin istaknuvši kao jedan od temeljnih ciljeva važnost zadržavanja stanovnika na otocima, kojima je potrebno osigurati kvalitetne životne uvjete, prije svega radna mjesta. Naglasio je kako Zadarska županija ulaže znatna sredstva u projekte na svojim otocima.

– U tijeku je gradnja trajektne luke Tkon vrijedna 32 milijuna kuna, a pri završetku je projekt uređenja luke Pag gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna. Uskoro će početi radovi u lukama u Salima i Vrgadi, a sve te aktivnosti provodi Županijska lučka uprava. Uz to, ne manje važno, treba istaknuti i da naša ŽLU osigurava radna mjesta na otocima – trenutačno imamo 12 stalno zaposlenih otočana na uslugama priveza u lukama, a taj broj tijekom ljetne sezone naraste i do 50, dodao je Longin najavivši početak gradnje ribarskih luka u Kalima i Gaženici vrijednih 60 milijuna kuna.

– Znamo koliko su ribarstvo i marikultura važne gospodarske grane za naše otočane pa dovršenjem ovih projekata očekujemo dodatan iskorak i nova radna mjesta. Jedan od ključnih, onih životnih projekata, rješavanje je pitanja vodovoda i odvodnje. Zato sam iznimno zadovoljan što će Ugljan, Pašman i Vir to pitanje uskoro riješiti projektima aglomeracija. Također, treba naglasiti kako paralelno pripremamo i projektnu dokumentaciju za gradnju vodovodne mreže prema Dugom otoku, najavio je župan Longin.

Fotografije Zadarska županija