Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Vojku Škopiću zlato na Danima mladog maslinovog ulja u Vodicama

Ugljanski maslinar Vojko Škopić osvojio je zlatnu medalju na 8. Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji, koji su se prošli vikend održali u Vodicama.

Za višesortno ulje od levantinke, oblice i lastovke, Škopić je dobio 95,25 bodova, a njegov sumještanin Nikša Ivanac, za ulje od sorte leccino, osvojio je 88,17 bodova i srebrnu medalju.

Na drugo ovosezonsko natjecanje u Dalmaciji bilo je prijavljeno 259 uzoraka mladih ulja većinom iz Dalmacije, Istre, Hrvatskog primorja, BiH i Slovenije, a 197 zadovoljilo je kriterije za kategoriju ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

Stručnjaci ističu da je to još jedna potvrda o lošoj maslinarskoj godini u Dalmaciji, lošijoj od prethodnih ne samo po urodu nego i kvaliteti.

Ulja je ocjenjivalo 20 certificiranih kušača iz profesionalnih panela tri dalmatinske županije, a najbolje je ocijenjeno ulje Dragana Čurkovića, vlasnika OPG-a Čurković iz Suhača kod Sinja. Njegovo višesortno ulje od krvavice, oblice, lastovke, istarske bjelice, mastrinke i nekoliko introduciranih talijanskih sorti osvojilo je najviše bodova pa je postalo i apsolutni je pobjednik vodičkih Dana mladog maslinovog ulja u Dalmaciji.