Hrvatski sabor donio novi Zakon o otocima!

Hrvatski sabor donio novi Zakon o otocima!

Nakon dva desetljeća, dobili smo novi Zakon o otocima!

Hrvatski sabor na današnjoj je sjednici donio novi Zakon o otocima koji bi trebao osigurati uvjete za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost, a u primjeni će biti od 1. siječnja 2019. godine.

Otok se definira kao područje s razvojnim posebnostima, a uvodi se pojam otočnosti – skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem.

Uvodi se novi model razvrstavanja otoka i novi pristup strateškom planiranju njihova razvoja. Proširuje se uporaba postojeće otočne iskaznice da sva prava temeljem zakona budu na jednom mjestu. Zakon obuhvaća mjere subvencioniranja javnog pomorskog i cestovnog prijevoza, besplatni prelazak mosta, izjednačavanje cijene pitke vode na kopnu i na otocima za kućanstva i za gospodarstvenike i dr.

Zakon uvodi otočne koordinatore čiji će rad financirati Ministarstvo regionalnog razvoja putem županijskih razvojnih agencija te će se voditi računa da se na svakom otoku u svakom trenutku znaju i pripremaju projekti na zajednički način.