Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Grozdana Gregov jedina žena sa 55 darivanja krvi!

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije, danas je održan tradicionalni svečani prijem jubilarnih darivatelja krvi u 2018. godini, među kojima je Ante Motušić s otoka Silbe krv dao čak 125 puta.

Grozdana Gregov i Stipe Marđetko, članovi DDK Preko, plakete su primili za 55, odnosno 50 darivanja krvi, a valja istaknuti da je gospođa Grozdana jedina žena koja je krv dala 55 puta.

Kako je naglasila, krv je počela darivati prije 27 godina, kada su se žene rijetko odazivale akcijama dobrovoljnog darivanja dragocjene tekućine. Sretna je, zadovoljna i ponosna što može nekome pomoći, a voljela bi kada bi se više mladih uključilo u akcije darivanja krvi.

Hrvatski Crveni križ svake godine obilježava nacionalni Dan dobrovoljnih darivatelja krvi 25. listopada, na dan kada je 1953. godine u organizaciji Crvenog križa u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Obilježavanjem Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Hrvatski Crveni križ želi odati počast i zahvaliti svim darivateljima koji daju krv i na taj način spašavaju mnoge ljudske živote. Dan dobrovoljnih darivatelja krvi ujedno je prigoda za poticaj novim, a osobito mladim osobama da se odazovu na akcije darivanja krvi.

Ovaj dan prilika je za ukazati na značaj i važnost jedne od najvažnijih aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa-darivanje krvi, te kako bi iskazali zahvalnost svim darivateljima i darivateljicama za njihovu plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku koju pokazuju darujući ono najvrjednije što čovjek može dati.

Ove godine četiri žene dale su krv 35 puta, 27 darivatelja 50 puta, jedna žena dala je krv 55 puta, sedam muškarca 75 puta i jedan darivatelj 100 puta.

Uime nagrađenih nazočnima se obratio Ante Motušić, rekorder sa 125 darivanja:

– Mi smo samo ljudi velikoga srca koji nismo navikli na govornicu i radije bi sada bili na ležaljci i davali krv. Hvala  uime svih nas!, rekao je Motušić.

Fotografije Zadarska županija