Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Novi dizajnerski i ilustratorski uspjesi Lukoranca Marina Franića

Dječji leksikoni, školski udžbenici, plakati, izložbe, kazališne predstave, vrhunska vina…. Sada i ilustracije za knjigu zadarske književnice Andreje Malte… I sve to iz srca i pera Tvornice mašte!

Čim jedan projekt završi, otvore se vrata drugoga, a iza svega stoji zauvijekdječak, bodul sa zadarskom adresom, svestrani Marin Franić iz Lukorana, koji, na radost štovatelja svoga rada i sve većeg kruga suradnika, nikad ne miruje.

– Ponosan sam na suradnju s književnicom Andrejom Maltom, koju neizmjerno cijenin kao osobu i spisateljicu, na njezinu novom štivu, zbirci kratkih priča  “Ultraljubičasto”. Mogu biti samo sretan što je odabrala Tvornicu mašte! Radio sam ilustracije za korice i unutrašnjost, iskidali smo tkivo krojačkim škarama i ušili u unutrašnjosti knjige iglom, koncem, novi lik… Nit po nit…., opisuje na svoj osebujan način Marin, poznat i pod imenom Blind Artist.

Nakon što je ovoga ljeta ostvario prvu suradnju s jednim zadarskim ugostiteljom i udahnuo dušu vinskoj priči pod nazivom “Grotta”, Marin priprema četvrtu seriju dječjih leksikona “Mraz”.

-“Grotta” je projekt koji predstavlja drukčiji dizajn vina. U suradnji s Danijelom Peroš nastao je novi brend vina, a moj je zadatak bio ilustracija, dizajn te simboličan tekstualni dio. Postoji boca za jubav. Boca za tuge i sriće. Postoji boca za druga, za put. Boca što čeka da u nju ubaciš poruku tajnu… I baciš, na dno, u svu tu sol… Suhi merlot dobio je novu dimenziju, na nekim bocama je kamen, grota, a na drugima suhozid, mocira. Bijelo i crno. U dvije verzije nastala je poveznica mladog vina, djeteta, rađanja novog života, kaže lukoranski umjetnik, koji se vodio idejom da etikete na boci nisu tek slike nego da imaju priču, da ukradu sva osjetila.

A osjetila su već odavno ukrale i Marinove priče iz serije dječjih leksikona “Mraz” u izdanju nakladničke kuće “Forum” iz Zadra.

– Odjenut ćemo “Mrazu” novo ruho, bit će to još jedna blagdanska serija s unikatnim slikama. Ovo je već četvrta godina, tako da je to postala i pomalo tradicija, najavljuje.

Fotografije Andrea Kedačić i Slobodna Dalmacija