Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Predstavljanje knjige novinarke Ane Dobrović “Romantični otoci”

U sklopu 20. Biograd Boat Shova, koji će se održati od 18. do 21. listopada, bit će predstavljen i otočni almanah  „Romantic Islands“ autorice Ane Dobrović, novinarke HRT-ova centra u Zadru.

Riječ je o priručniku koji prvi put na originalan način objedinjuje sve zadarske otoke, spajajući bogatu riznicu kulturne, prirodne, povijesne i pomorske baštine tih jadranskih bisera u cjelinu.

Kroz kratke zanimljivosti i legende otoka zadarskoga arhipelaga, čitatelje vodi simpatični galeb Šime donoseći i niz savjeta – kako izračunati temperaturu zraka slušajući cvrčka, kako vam može pomoći smokva ubodete li se na ježa, kako pomoći u zaštiti dupina, glavatih želvi ili sredozemnih medvjedica…

Nije riječ o klasičnom turističkom vodiču nego o svojevrsnom otočnom almanahu koji donosi i plovidbeni red, važnije kontakte, od turističkih zajednica, otočnih općina, do ambulanti, ljekarni i poštanskih ureda te brodskih agencija.

Isprepliću se priče iz prošlosti i sadašnjosti, od prapovijesti, i najstarijeg Dalmatinca na Dugom Otoku, prirodnih fenomena Parka prirode Telašćica,  zanimljivosti o tome kako je plavetni kit sagradio rivu u Pagu, bogatstva flore i faune, zdravih morskih namirnica, do manifestacija i otočnih fešti. Priručnik „Romantic Islands“ ističe i važnost, raznolikost i kvalitetu  Hrvatskog otočnog proizvoda, koji nudi najbolje što priroda na otocima, uz vrijedne ruke otočana, daje.

Autorica knjige Ana Dobrović godinama donosi na male ekrane u emisiji „More“  zanimljive reportaže o moru, podmorju i otocima. Upravo te priče bile su i baza zanimljivosti, činjenica i podataka od kojih je krenula u ovaj vrlo zahtjevan projekt.

Pokrovitelji su projekta Otočni sabor i Klaster HOP, a knjiga je nastala u suradnji s turističkim zajednicama i općinama, Gradom Zadrom, Zadarskom županijom, Sveučilištem u Zadru te vrsnim autorima fotografija koje vizualno upotpunjuju tekst.

Urednici su prof.dr. sc. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru, i autorica projekta, stručni suradnici su dr. sc. Irena Radić Rossi, Nikolina Baković, Denis Barić i Julija Radović Longin, autorica ilustracija je Gordana Kobasić, projekt menager Donat Dobrović, a autor nautičke karte Mladen Košta. Izdavači su Narodni muzej Zadar i Romantic Adriatic, a knjiga na 250 stranica, uz tekst na hrvatskom, donosi i prijevode na engleskom i talijanskom jeziku. Predgovore su napisali župan Zadarske županije Božidar Longin i  hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za europske otoke.

Promocija knjige održat će se na Biograd Boat Showu u četvrtak, 18.listopada u 14 sati (Hala B – Dvorana 2), a na predstavljanju će govoriti župan Zadarske županije Božidar Longin, prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić, predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, marina menager Gordan Perić, uz nastup Klape Školji s otoka Pašmana. Moderatorica će biti novinarka Zrinka Grancarić.