Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Predstavljenje Tovareće mužike u Gradskoj knjižnici Zadar

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, u dvorištu Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak, 15. listopada, od 18 do 19.30 sati, održat će se predstavljanje saljske Tovareće mužike iz Sali.

Sve je počelo kao šala na račun onih koji se vjenčaju u poznim godinama. Godine 1960. jedna se stara cura udala za udovca u Zaglav. Vjenčanje su namjeravali održati potajno, ali je mladost doznala i organizirala šalu. Išli su za svatovima pušući u rogove, udarajući u metalne dijelove alatki i u željezne pegle. Da bi ih se riješili, ženik i udavača su ih počastili pićem, a šaljivđije su po povratku u selo odlučili ponovno upriličiti takve “koncerte” sebi za gušt. Tako je nastala Tovareća mužika, koja danas djeluje kao udruga i svojim nastupom veliča mnoga događanja po Zadarskoj županiji, ali i diljem Hrvatske.

Mužika je vremenom oblikovala svoj nastup, ali i odredila neka pravila. Svirači su u jednom dijelu nastupa odjeveni u tradicionalnu ribarsku nošnju s mornarskim kapama na glavi (raškete), a u drugom u svečanije odore. Ono što je najupečatljivije kod Tovareće mužike zacijelo je ritmičnost melodije, koja nije komplicirana, no svojom ritamskom podlogom (izvođenom na raznim vrstama bubnjeva te starinskim željeznim peglama ispunjenim kamenčićima) ostavlja dubok dojam na slušatelje. Poseban doživljaj je Budnica, koju Mužika izvodi u nedjelju ujutro za  Saljskih užanci, a koja odjekuje uspavanim selom te budi i najtvrdokornije spavače.

Tovareća mužika za Saljskih užanci u nekoliko nastupa obiđe čitavo selo i izvodi svoj program. Mužiku vodi kapelnik koji upravlja sviračima, održava red i započinje figure koje Mužika izvodi dok svira. U nedjelju nakon Trka tovara, Mužika svirajući ulazi u more u saljskom portu, a svirači uporno pušu u rogove dok im se voda penje do grla, čime završavaju svoj nastup.

Mjere zaštite Tovareće mužike počele su se provoditi 1998. godine osnivanjem pomlatka i prezentiranjem Mužike kao jedinog pravog saljskog proizvoda. Godine 2012. Tovareća mužika proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a inicirano je i uvrštavanje na UNESCO-v popis nematerijalne baštine svijeta.

Predstavljanje u sklopu Mjeseca hrvatske knjige moderirat će Ante Mihić.