Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Na Maloj Glavi sagrađen 21 metar novog antenskog stupa

Član uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica, načelnik Općine Preko Jure Brižić, predstavnici izvođača radova i nadzornih inženjera OIV-a obišli su danas gradilište, pogonsku zgradu, antenski stup i pristupni put na brdu Mala Glava, gdje su prije sedam mjeseci počeli radovi na preseljenju antenskog sustava s Tvrđave sv. Mihovila.

Radovi, prema riječima direktora Botice, napreduju sukladno očekivanjima, ima manjih odstupanja, ali to neće bitno utjecati na planove puštanja u rad ovog iznimno značajnog telekomunikacijskog sustava za ovaj dio Hrvatske.

– Mi kao investitori, projektanti, nadzorni inženjeri i izvođači radova našli smo se na gradilištu na redovitoj koordinaciji kako bismo dogovorili sljedeće korake i vidjeli odvijaju li se svi poslovi prema planu. Građevinski dio bit će gotov do kraja ove godine, a puštanje u rad novoga sustava vjerojatno polovicom 2019. Sagrađen je 21 metar novoga antenskog stupa, što je jedna četvrtina od pune visine, i već se sada vidi iz okolice, a u novu godinu ući ćemo s novim objektom, spremnim za upotrebu. Nakon toga slijede zapravo najveći radovi. Naši stručnjaci već naveliko rade na projektiranju svih sustava koji će doći na stup, potom slijedi postavljanje odašiljačke opreme u pogonskoj zgradi unutar koje će biti svi periferni uređaji koji služe za napajanje i odašiljača i antenskih sustava, pojasnio je Član uprave i direktor Odašiljača i veza Mate Botica.

Dosadašnjim tijekom radova na najvećem gradilištu na otoku Ugljanu zadovoljan je i načelnik Općine Preko Jure Brižić, koji je koordinaciju svih dionika u projektu i obilazak lokacije na koju će se preseliti antenski stup s Tvrđave sv. Mihovila iskoristio i za razgovor o najavljenoj mogućnosti da se na Maloj Glavi uredi i vidikovac za turiste.

– Sigurno će biti odstupanja u rokovima od možda mjesec ili dva, ali budući da će tvrtka Odašiljači i veze obaviti i skidanje staroga stupa, moramo uzeti u obzir i taj dio posla. Dobili smo potvrdu da će se pokraj novoga antenskog stupa na Maloj Glavi napraviti vidikovac za posjetitelje, a nama to može itekako koristiti jer ćemo dobiti dodatnu turističku ponudu, mišljenja je Brižić.

Dodaje kako Općina Preko, u suradnji s Ministarstvom kulture, i dalje radi na projektu obnove Tvrđave sv. Mihovila pa je tako na posljednji natječaj 17. rujna prijavljen projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna koji se odnosi na arheološka istraživanja u sklopu tvrđave.

– Tek kad završe arheološka ispitivanja moći ćemo napraviti korak dalje, aplicirati projekt na neki europski fond, i to preko Ministarstva kulture, najavljuje prvi čovjek Općine Preko.

Novi objekt na Maloj Glavi, čija je procijenjena vrijednost dvadeset milijuna kuna, sastojat će se od antenskog stupa visine 85 metara te pogonskog objekta veličine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i opreme, trafostanice, uređenja 400 metara pristupnog puta i parcele.

Radovi su pokrenuti u ožujku, a projekt u cijelosti financiraju Odašiljači i veze.