Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Preko: Počelo snimanje dokumentarno-igranog filma “Žrvanj života”

Pod redateljskom palicom svestrane dramske umjetnice Milene Dundov, u Preku je prošli tjedan počelo snimanje dokumentarno-igranog filma “Žrvanj života”, zasnovanog na istoimenoj kazališnoj predstavi koja je premijerno izvedena na Školjiću 7. kolovoza 2015. godine.

Snimanje filma ideja je Udruge žena Luzor, koja je s KUD-om Preko sudjelovala prije četiri godine na dosad najambicioznijem kazališnom projektu domaće, lokalne produkcije.

– U želji da se očuva tradicijska i kulturna baština Preka, projekt snimanja filma prijavili smo ove godine na natječaj OTP banke, dobili inicijalna sredstva i, eto, upustili se u ovu avanturu jer nitko od nas dosad nije radio ništa slično. Budući da je kazališnu predstavu režirala naša dramska umjetnica Milena Dundov, realizacija filma ne bi bila moguća bez nje, njezina iskustva i znanja, ali i pomoći Općine Preko, govori Vilma Jozić, predsjednica Udruge žena Luzor, koja trenutačno u rukama drži sve konce organiziranja snimanja filma, ali i zatvaranja financijske konstrukcije. Dosad su im u tome, ističe, pomogle neke iseljeničke obitelji, ali da bi projekt bio u cijelosti pokriven, planiraju se javiti na još neke natječaje i tražiti donacije.

Film se snima na autentičnim lokacijama u Preku, u starim obiteljskim dvorovima koji su, nažalost, prazni i prilično zapušteni i vjerojatno ih za nekoliko godina neće biti. Scenarij, kao i za kazališnu predstavu, potpisuje Milena Dundov, a snimatelji su Dinko Denona i Boris Zubčić.

Filmsku ekipu zatekli smo u utorak rano ujutro u Martinovih, u staroj kući i dvoru obitelji Nižić, poznatijem po imenu Tinorov dvor, u kojemu je Milena Dundov provela dio djetinjstva, a danas u njemu nitko ne živi.

– Snimamo razgovor dvojice Prečana s lažnim svećenikom, sve je vrlo šaljivo, ali ta šala zapravo oslikava težak život običnog, malog čovjeka na otoku. Glumci Josip Mašina, Tonko Gregov i Goran Košta dobro se snalaze s obzirom na to da nemaju iskustva pred filmskom kamerom i, čini mi se, dobro zabavljaju. Do kraja dana čekaju nas još scene Priješkog kola, običnog i svečanog, svadbenog, prošnja mlade, završetak svadbenih običaja i na kraju koleda. Nadam se da ćemo se držati plana jer ovisimo o obvezama i slobodnom vremenu snimatelja i glumaca, kaže Milena Dundov te najavljuje snimanje u Zadru, ispred ispred Crkve sv. Šime i Foruma, gdje će snimati scena s papučijerima, koji su tamo nekada imali štand. Ukupno će snimanje, dodaje, trajati tjedan dana, potom slijedi montaža i premijera u POU Dom na žalu u Preku.

Tema predstave i sada filma “Žrvanj života” vraća nas u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, 1968./69. godine skupljale Jelica Peranić Baćova i Verica Gregov Vukova. Tekst je star više od 50 godina, a sjećanja na život najstarijih Prečana iznosili su tadašnji 80-godišnjaci.

– Neke priče stare su možda i 200 godina i one su uistinu dokument vremena, zalog za budućnost novim generacijama. Upravo je to i bio cilj postavljanja predstave i snimanja filma, želja da se sve to sačuva jer ćemo prikazati preške nošnje, vjenčanje, kolo, na vrlo duhovit način opisani su običaji i svakodnevni život Prečana… U filmu će se pojaviti 60-ak glumaca, sudjeluju brojna djeca, Župni zbor sv. Cecilije, Udruga Luzor, KUD Preko, možemo reći da će iz gotovo svake kuće netko imati ulogu u filmu. Dakle, ovo je u pravom smislu riječi preški projekt. Ovo je Preko!, poručuje Milena Dundov.