Posveta priješkim zvonima kao uvod u proslavu Luzarice

Posveta priješkim zvonima kao uvod u proslavu Luzarice

Slikom, pjesmom, riječju i pokretom u programu “Večer uspomena – Priješka zvona”, Prečani su i ove godine započeli obilježavanje Luzarice, Gospe od Ružarija. Fešte koja je u životima prijeških obitelji odigrala značajnu ulogu, koja je uvijek bila simbol obiteljskoga okupljanja, zajedništva, tradicijskih i nacionalnih vrijednosti.

“Večer uspomena”, večer za pamćenje, kako su mnogi komentirali, svojim sumještanima u petak navečer u POU Dom na žalu darovao je KUD Preko. a program je osmislila Vesna Dunatov, predsjednica KUD-a.

– Zvona su Prečane oduvijek pratila kroz život, od rođenja do smrti. A kada se govori o zvonima, za Prečane su to zvona s kampanela store crikve. Uz njih, svojima smatraju i zvona sa Školjića koja se oglašavaju samo nedjeljom i u posebnim prigodama, kao i zvono na crkvici sv. Ivana. Zvona su budila, bodrila, opominjala, zvala, čestitala, plakala, molila, tješila… , i zato su zvona lajtmotiv koji se protezao kroz cijeli program, pojasnila je autorica Vesna Dunatov.

Zahvaljuje svima koji su sudjelovali u programu i dali sve od sebe da Prečane još jedna “Večer uspomena” uvede u proslavu Luzarice. A to su ponajprije članovi KUD-a Preko, Ženska klapa Lavandiere, Udruga žena Luzor, Župni crkveni zbor sv. Cecilije pod vodstvom Milene Brižić, članice plesne skupine Udruge Tim, interpretatori poezije Lidija Lončar, Ivanka Ivanov i Karmen Gregov. Majstor tehnike i svjetla bio je Luka Košta, suradnici na projektu Mladenka Mašina, Zdenka Vidas, Danica Števanja i Blanka Klarin, a voditeljice programa Jelena Rušev Mogilevskij i Vivijan Melada.

Kako je bilo na “Večeri uspomena”, pogledajte u FOTOGALERIJI