Preška župna crkva u filmu ”Stella maris Dalmacije III.”

Preška župna crkva u filmu ”Stella maris Dalmacije III.”

Ususret blagdanu Gospe od Ružarija u Preku, u POU Dom na žalu, u subotu, 6. listopada u 18  sati, bit će prikazan film ”Stella maris Dalmacije III.”, scenaristice i redateljice dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek, voditeljice projekta “Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine”

U znanstveno-obrazovnom filmu ”Stella maris Dalmacije III.” multidisciplinarno je prikazan presjek građe posvećen povijesnom štovanju Bogorodice u Zadarskoj nadbiskupiji. Upoznajemo pojedina glasovita zadarska povijesna marijanska svetišta, izbor važnih knjiga, nizove Marijinih titulara ukorijenjenih u pobožnost, prikaz muzejskih zbirki i proslavljenih marijanskih slikarskih djela, a prikazana je i preška Crkva Gospe od Ružarija.

U glazbenom dijelu pratit ćemo gregorijansko pjevanje, a pored toga i baštinu srednjovjekovnoga glagoljaškog pjevanja, očuvanog u tradiciji crkvenih narodnih pjevača.

Prikazan je i izbor dojmljivih marijanskih stihova koje su napisali pjesnici zadarskoga književnog kruga: Šime Budinić, fra Ivan Zadranin, Mihovil Bilanović, Bartol Kašić i drugi. Posebna pozornost posvećena je djelima srednjovjekovnoga zlatarstva Zadra i Nina, koji su se kroz povijest ponajviše očuvali velikim zalaganjem benediktinki Samostana sv. Marije u Zadru.

Prigodom proslave Gospe Ruzarice u Priku predlažemo jedan jedinstveni program kulturne suradnje – 2 kraća predavanja i projekciju filma o Štovanju Gospe u Zadarskoj nadbiskupiji ( u sklopu kojega je prikazana i Vaša crkva Gospe Rozarice). Film služi u obrazovno-informativne , ali i u turističke svrhe, te ga po završetku poklanjamo Vašoj općini da može služiti kao vrijedan kulturni i promičbeni materijal za promociju Zadra i zadarskih otoka. (Kratak sažetak filma donosimo u nastavku teksta), Cijeli filmski projekt je pod pokroviteljstvom Vijeća za kulturu Hrvatske biskupske konferencije i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.

Uvodna kratka predavanja održat će prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, HAZU, Zagreb, te autorica filma dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, HAZU, Zagreb.