Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U ukrajinskom gradu Lavovu otvoreni peti Hrvatski dani

Atraktivnim nastupom Tovareće mužike iz Sali i Sveučilišnog zbora Cheremosh, u petak navečer u ukrajinskom gradu Lavovu svečano su otvoreni peti Hrvatski dani.

Radni dio manifestacije koja je prerasla početnu ideju kulturne razmjene dviju država počeo je nekoliko sati ranije prijemom u gradskoj vijećnici Lavova, na kojemu su gosti iz Hrvatske, općine Preko i Sali, Grad Zadar i Zadarsko sveučilište, sa zamjenikom gradonačelnika milijunskoga Lavova Andreyom Alexandrovichem Moskalenkom razgovarali o mogućnostima i proširenju suradnje, ponajprije na područjima gospodarstva i obrazovanja.

Kako je naglasila otpravnica poslova u Veleposlanstvu RH u Ukrajini Carmen Floršic, gospodarska suradnja Hrvatske i Ukrajine, a tu se ponajprije misli na turizam, otvara bezbroj mogućnosti.

– Ove godine bilježimo porast od 30 posto ukrajinskih gostiju u Hrvatskoj i došli smo do brojke od 100.000 Ukrajinaca koji su putovali u našu zemlju. Tome je vjerojatno doprinio bezvizni režim između Ukrajine  i Europske unije, a u prometnom smislu, ova regija povezana je s našom zemljom dobrim cestovnim vezama, dodala je Carmen Floršic.

Na programu petih Hrvatskih dana u Lavovu, koje organizira hrvatsko-ukrajinska Udruga Bila Hrvatska, još su izložbe zadarske slikarice Mirte Boban, Općina Preko predstavit će se izložbom fotografija “Uzmorje” novinarke Andrine Luić, bit će organizirano i predstavljanje hrvatskih pjesnika, okrugli stol s ukrajinskim gospodarstvenicima  te sportski susreti, a sve to bit će “začinjeno” kulinarskim delicijama koje će pripremati kuhar Renato Kraljev i dalmatinskom pjesmom zadarske Klape Leut.