Nikola Đaković ponovno sam čistio podmorje Preka

Nikola Đaković ponovno sam čistio podmorje Preka

Ono što je prije tjedan dana najavio, danas je i napravio! Prečanin Nikola Đaković, koji posljednjih godina radi u Münchenu, a trenutačno je na godišnjem odmoru u rodnom u Preku, ponovno je čistio podmorje na kupalištu između Magazina i Školjića.

Nažalost, ni ovoga puta nije mu se pridružio nitko od mlađih sumještana, nijedna udruga ili učenici. “Ruku” su mu dali djelatnici Turističke zajednice Općine Preko, POU Dom na žalu i Marine Preko, a izronjeno smeće u dva kamioncina ukrcali su radnici općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi.

– Nažalost, kao i prošli tjedan, izronio sam puno smeća, automobilskih i traktorskih guma, dijelova motora, bojlera, auto-dijelova, akumulatora, obuće, plehnatog posuđa, različitih ribarskih alata i stakla – boca, staklenki za zimnicu i čaša. Većinu tog otpada u more su bacili domaći ljudi! Sumnjam da nautičari iz zapadnoeuropskih zemalja dovezu, recimo bojler, da bi ga bacili u naše more. Nije mi teško to raditi, volim roniti, rođen sam ovdje, tu se kupam cijeli život i ne mogu shvatiti kako to smeće u moru, na samo nekoliko metara dubine, nikoga ne smeta, pita se Nikola.

Za sljedeće ljeto, sredinom lipnja, najavljuje nove akcije i nada se da će mu se ipak netko priključiti jer u moru je, kaže, ostalo još jako puno smeća, što je i dokumentirao fotografijama koje nam je ustupio.

Direktor TZO Preko Ivan Košta, Vid Dunatov i voditelj Marine Preko Alan Smojver prihvaćali su otpad na dva broda i vozili ga na obalu. Zgroženi količinom i sadržajem smeća, obećali su Nikoli dogodine pomoći u organiziranju velike akcije čišćenja preškog podmorja.

– Žao mi je što danas ovdje nije bilo više domaćih ljudi da vide u čemu se kupamo i na koji način zagađujemo more. Odgovorno ponašanje prema okolišu preduvjet je za održivi razvoj turizma u koji se svi toliko zaklinjemo. Kupanje, ronjenje i sve ostale aktivnosti na moru i pod morem još uvijek su, nažalost, glavni motivi dolaska gostiju na naš otok. Pred i podsezona se zadnjih godina polako produžuju tako da i ovih dana možemo vidjeti velik broj gostiju na plažama. Nautički turizam, uz dvije marine na Ugljanu, u stalnom je porastu, a svi slobodni vezovi uspješno se popunjavaju nautičarima u tranzitu. Svakodnevno nam u turistički info-centar dolaze gosti koji upravo otočić Galevac (Školjić) žele iskoristiti za rekreativno ronjenje. Nekima od njih to je i prvi susret s podmorjem i životom podmorja… Prije tjedan dana Nikola je ispred Galevca izronio pun kamioncin različitog otpada. Danas još dva, a ima toga još. I kad sve ovo vidimo, pitamo se dokad će nam ovo more, jedino koje imamo, biti odlagalište otpada, komentirao je Ivan Košta.

Podsjeća da se prije početka glavne sezone u više navrata čistilo podmorje u Ugljanu, Čeprljandi, Velom i Malom  Lukoranu, Sutomišćici, a u Preku plaža od Mula do Elektre.

– Ovakve su akcije za svaku pohvalu, razvijaju ekološku svijest kod djece i odraslih, naših gostiju i posjetitelja. Uostalom, prva turistička društva na Jadranu nastala su upravo iz “društava za očuvanje okoliša”. Pomoći ćemo i podržati svaku inicijativu ekoloških akcija, i sami ćemo ih organizirati, ali pozivamo domaće da se što više uključe jer su komoditet današnjeg načina života te enormna proizvodnja plastike napravili udar na održivi eko-sustav, a to, nažalost, nije zaobišlo ni naš otok, upozorava direktor TZO Preko Ivan Košta.

Što je sve Nikola izronio, a što je još ostalo u podmorju, pogledajte u FOTOGALERIJI