Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Nikola Đaković sam čisti podmorje u središtu Preka

Gotovo kubik različitog otpada iz podmorja od Magazina prema Marini danas je izronio Prečanin Nikola Đaković, koji posljednjih godina radi u Münchenu, a trenutačno je na godišnjem odmoru u rodnom u Preku.

– Ronjenjem se bavim od djetinjstva, mislim da sam preronio svaku valu u zadarskom arhipelagu, i uvijek sam zgrožen količinom otpada koji leži na morskom dnu, na dva do tri metra dubine, tu gdje se svi kupamo. Ovo nije prvi put da sam čistio podmorje u Preku, a žalosno je da sam u samo nekoliko sati, bez ičije pomoći, izvadio gotovo kubik otpada. Najviše stakla, boca, stakleniki za zimnicu, dijelova brodskih motora, sitnih dijelova od automobila, hladnjaka…, govori Nikola, kojemu su radnici općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi pomogli utovariti smeće u kamion.

Sve je to, kaže, kućni otpad koji ljudi iz kaića izbace u plićak. A ista priča ponavlja se svake godine jer ovo nije prvi put da je sam ronio i čistio na popularnom kupalištu Prečana i turista.

– Skloni smo tome da uvijek za sve optužimo turiste. Nisu ni oni bez grijeha, naročito nautičari, ali mislim da smo prije svega odgovorni mi, domaći. Ronio sam samo nekoliko sati, na potezu od nekih 1500 kvadrata. Nisam više ni mogao sam, ali planiram do kraja sljedećeg tjedna preroniti sve do Marine. Nadam se da će mi netko pomoći  s kaićem, da samo prihvaća taj otpad iz mora jer je na dnu ostalo i automobilskih guma, željeza i plastike, dodaje i nada se da će se u borbu protiv zagađivača mora krenuti oštrijim sankcijama, odnosno novčanim kaznama.

Fotografije Ivan Košta