I Sušica dobila svoj selfie point – “burnu” mozaik-klupu

I Sušica dobila svoj selfie point – “burnu” mozaik-klupu

Sušica, jedno od najmanjih mjesta na području Općine Preko, dobilo je unikatnu mozaik-klupu gospođe Božice Boške Kliman.

Burna klupa, kako su je “od milja” nazvali na otvorenju u petak navečer, ukrašena je motivima crnoga grožđa i ruže vjetrova, a na bočnim stranicama jedrilicama i morskim konjicem.

– Crno grožđe posvećeno je legendi Sušice, barba Ediju, koji je nadaleko poznat po odličnom crnom vinu, ruža vjetrova buri koja u zimskim danima orkansku snagu pokazuje upravo u Sušici, a jedrilice i morski konjic govore nam da su u ovoj maloj uvali podmorje i morski svijet još uvijek netaknuti i vrlo privlačan, kaže autorica Božica Kliman, s kojom su na burnoj klupi radili Tanja Rebac Perica, Jan Perica, sestra Đurđa Ferina i kćeri Nika i Ana Kliman. Kalup klupe u betonu je izlio meštar Tomislav Šćiran iz Ugljana.

Ne bi bilo pravedno, dodaje, ne spomenuti sve male i velike ruke koje su svake večeri pomagale u biranju i lijepljenju šarenih kamenčića.

– I ova klupa, šesta po redu, prije svega simbolizira veliko zajedništvo koje se stvara dok je radimo. Teško je govoriti u brojkama, ali kada bismo podvukli crtu, na svih šest klupa radilo je na tisuće ruku, što domaćih stanovnika što turista iz cijelog svijeta. Koliko je ljudi u proteklih pet godina obišlo klupe, odmorilo na njima, fotografiralo se,  možemo samo pretpostaviti. A upravo je to cilj ovoga projekta – širiti zajedništvo i prijateljstvo, stvoriti mjesto koje će spajati ljude i činiti ih sretnima, naglasila je gospođa Kliman.

A da su ugljanske mozaik-klupe postale otočni brend, potvrdila je i Iva Car iz Turističke zajednice mjesta Ugljan otkrivši da je “klupa izlazećeg Sunca” na plaži Mostir već četiri godine najposjećenija lokacija u Ugljanu.

– Klupe su zaštitni znak Ugljana, selfie point koji ne propusti nijedan turist. Upravo zahvaljujući tim fotografijama priča o mozaik-klupama i Ugljanu putuje svijetom, napomenula je.

Unikatne mozaik-klupe dio su projekta “Svako misto svoju klupu ima”, koji je prije pet godine krenuo iz Turističke zajednice mjesta Ugljan. Projekt logistički i financijski podupiru Općina Preko i TZO Preko, dosad su klupe postavljene u Ugljanu (dvije), Mulinama, Malom Lukoranu, Sestrunju i Sušici, a do kraja kolovoza trebala bi početi izrada sedme klupe u Guduću.

Kako je bilo na otvorenju u Sušici, pogledajte u FOTOGALERIJI