24.08.2018. OTOCNI SAJAM 1

Otvoren Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda u Zadru

Proizvođači s deset otoka – Ugljana, Pašmana, Paga, Rave, Oliba, lža, Dugog otoka, Prvića, Korčule i Hvara – od danas do nedjelje predstavljaju svoje proizvode na prvom Sajmu Hrvatskog otočnog proizvoda u Zadru, koji je u organizaciji Udruge poslovni klaster HOP, a pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarske županije, Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra otvoren na Forumu.

Kako je naglasila Julijana Radović Longin, voditeljica Klastera HOP-a, cilj ove strukovne udruge jest da se ovakvi sajmovi organiziraju u svim gradovima duž obale jer je u projekt Hrvatski otočni proizvod uključeno 28o nositelja oznake HOP s cijelog Jadrana, a markicu kvalitete dobilo je više od 800 proizvoda.

Uime Zadarske županije izlagače je pozdravio pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić, koji je kazao da je razvoj ruralnog područja moguć samo uz aktivan pristup i osmišljavanje novih proizvoda, novih vrijednosti.

– Stoga su za svaku pohvalu projekti u području ruralnog turizma jer znače spajanje dviju gospodarskih grana koje u našoj županiji imaju najbolju perspektivu. Posebno mjesto u Zadarskoj županiji zauzimaju otoci, biseri prirodne ljepote i značajan gospodarski resurs. Oznaka Hrvatski otočni proizvod, koja se dodjeljuje s ciljem identifikacije i distribucije kvalitetnih otočnih proizvoda, za male proizvođače na otocima sigurno znači jako puno. Njihovi proizvodi spoj su tradicije, ali i razvojno-istraživačkog rada i inovacije, dodao je pročelnik Jurišić.

U Zadarskoj županiji novih je 19 dobitnika oznake HOP za 2018. godinu, s Pašmana, Ugljana, Iža i Paga: OPG Krsto Matulić, Pašman (Pašmanero ljuti umak, aromatizirana sol, aromatizirani vinski ocat), Obrt Lanđin, Kraj (palamida u sjemenskom ulju, koncentrat od rajčice, ljuti feferoni), OPG Anka Kovačić, Banj/Kukljica (višnja maraška u šećeru, džem od smokava), OPG Branko Mate Rančić, Preko (suveniri od maslinovog drveta – zdjela za voće/stalak za vino), Željko Jerolimov, Preko (suveniri od maslinovog drveta – prsten/olovka), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica (daske od maslinovog drveta), Mađerić, Pašman (gavezova mast, sapun lavanda), Ivanka Milašinović, Ždrelac (čvorani nakit od konopa), KUD Kunjka, Tkon ( tradicijske slastice hroštule i pricipalji), OPG Marin Zalović, Tkon (keks maslinko), Ugostiteljski obrt Trta-Mrta, Tkon (sušeni krakovi hobotnice), OPG Katica Mušćet, Tkon (začinska sol Tkoneta), OPG Neven Brzić, Tkon (djevičansko maslinovo ulje i kunjske frite), OPG Stjepan Smoljan, Tkon (marinirane šparoge), OPG Ante Grdaš, Tkon (krema lavanda/balzam lavanda), OPG Maja Sučić, Veli Iž (suveniri od konopa), OPG Denis Barić, Veli Iž (ekstradjevičansko maslinovo ulje, čaj od masline), OPG Tereza Vidas, Pag (ovčja skuta), OPG Anton Škunca, Novalja (eterično ulje smilja).

Na otvorenju sajma nastupio je KUD Kunjka iz Tkona, nositelji oznake HOP za pučko crkveno pjevanje i za tradicionalne kolače hroštule i pricipalji.

U subotu, 25. kolovoza od 17 do 18 sati, Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU održat će se stručno predavanje na temu HOP-a, a Ivana Simičić s Rave na temu „Ljekovito bilje u prirodnoj kozmetici“. Predavanja će se održati u prostorijama Otočnog sabora u Zadru (R.K. Jeretova 5).

Fotografije Arif Sitnica/Zadarski list