Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

”Nebo boje vanilije” Oksane Veber inspirirano havajskim otočjem

Od sedamnaest samostalnih i 30-ak grupnih, ruska slikarica Oksana Veber u galeriji POU Dom na žalu u Preku organizirala je četiri izložbe.

Na posljednjoj, otvorenoj u petak navečer, predstavlja se s tridesetak recentnih radova inspiriranih havajskim otočjem, gdje je u sklopu studijskog putovanja boravila prošle godine. Prema vlastitim riječima, Veliki otok Havaja ima jedan od najdinamičnijih krajolika na Zemlji i neiscrpno je nadahnuće umjetnicima cijeloga svijeta.

– Naziv izložbe ”Vanilla Sky”, odnosno ”Nebo boje vanilije”, inspiriran je mojim putovanjem na Havaje. Sa 12 od 14 klimatskih zona Veliki otok ima jedan od najdinamičnijih krajolika na planeti. Jedan dan si iznad oblaka na planini, drugi dan u malim selima blizu oceana, a treći dan u velikoj urbanoj sredini, i to u neposrednoj blizini aktivnih vulkana. Kako bih osjetila pravi doživljaj otočnog života, bila sam nekoliko dana u posjetu farmi vanilije u Waipio dolini, gdje sam upijala cijeli proces proizvodnje. Zemljopisno područje na kojem je smještena farma predstavlja divlju prašumu okruženu visokim strmim stijenama i slapovima koji nestaju u oceanu. Upravo me to predivno prirodno okruženje i zvjezdano nebo Havaja inspiriralo za naziv ove izložbe, kazala je umjetnica koja se svake godine vraća na Ugljan – ”mjesto njezina najvećeg mira, inspiracije i ravnoteže”.

Oksana Veber umjetnica je međunarodnog ugleda i značaja, rođena je u Altaju, u Rusiji, a Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Kijevu. Koristi razne tehnike, od akvarela na papiru, tradicionalne tehnike na bazi ulja na platnu, akrila… Raspon tema, motiva i stilova Oksane Veber je širok, od pejzaža do portreta, a uključuje grafički, modni i virtualni dizajn. Prije desetak godina Oksana Veber kao članica jedne likovne kolonije došla je prvi put na Ugljan, u Kukljicu i od tada, sa svoje stalne londonske adrese, uvijek se vraća na naš otok.

Ciklusom ”Vanilla sky” obuhvaća 40-ak slika, od kojih 30-ak novih ulja i akrila na platnu, nastalih ove godine u njezinu studiju u Londonu i u Preku ovoga proljeća. Već sljedeći tjedan umjetnica će izlagati u San Franciscu, a u Hrvatsku se ponovno vraća početkom sljedeće godine, za kada je dogovorila izložbu u Muzeju antičkog stakla u Zadru, koja će biti otvorena u sklopu Noći muzeja.

Izložba ”Vanilla Sky” prodajnog je karaktera, a radovi se mogu razgledati do 8.rujna.

U programu otvorenja izložbe sudjelovali su i polaznici treće ljetne plesne radionice Udruge Tim “Love dance”, s kojima je radila plesna pedagoginja Tanja Stipčević.