Otočni pjesnici čuvari čakavske beside i kulture

Otočni pjesnici čuvari čakavske beside i kulture

Unatoč iznenadnom otkazivanju troje sudionika, na glavnom trgu u Kukljici u ponedjeljak je održana 26. Večer čakavske poezije.

Kako je istaknula voditeljica programa Vesna Benić, čakavica je nekada bila najrašireniji dijalekt, a danas je na izdisaju i udaru migracija domaćeg stanovništva, turizma, a ponajviše novih medija.

– Stoga je cilj održavanja ovakvih, tematskih večeri  opstanak čakavske beside i kulture na otocima te predstavljanje domaćih pjesnika koji su pisali, pišu i njeguju čakavsku rič, napomenula je Benić.

Začetnik tradicionalne Večeri čakavske poezije je kukljiški pjesnik, pokojni Tomislav Maričić Kukljičanin, čije je pjesme publika mogla poslušati u interpretaciji Luke Milića iz Kukljice, koji je čitao i pjesme pokojnog kukljiškog pjesnika Karla Bačića te Kukljičanina Ante Karlića Rave, čija će se sedma zbirka poezije “Cvit mindule” ovih dana predstaviti u Kukljici.

Na večeri čakavice sudjelovala je pjesnikinja Sonja Kačan iz Preka, godinama piše poeziju i crtice iz života Preka na priješkom dijalektu i standardnom jeziku.

U glazbenom dijelu programa nastupio je KUD Kukljica.

Pokrovitelji 26. Večeri čakavske poezije bili su Općina Kukljica i TZO Kukljica.