Mali preški glumci premijerno izveli morsku priču “Trag u beskraju”

Mali preški glumci premijerno izveli morsku priču “Trag u beskraju”

PREKO – Ni visoka temperatura i sparina, ni uzbuđenje i trema nisu omeli 11 mladih glumaca koji su prvi put zaigrali na “daskama koje život znače” i u petak navečer oduševili publiku u POU Dom na žalu.

Glumačka radionica, prva takve vrste organizirana u sklopu ljetnog programa POU Dom na žalu, okupila je djecu iz Preka, Zadra, Splita i Zagreba u projektu nazvanom “Trag u beskraju” autorice i voditeljice, popularne zadarske glumice Gabrijele Meštrović Maštruko.

Deset radnih dana otkrivali su čaroliju glume na morskoj priči o ekologiji i očuvanju mora, a nazvali su je prema pjesmi  Olivera Dragojevića “Trag u beskraju”.

Redateljica, autorica teksta i scenografije Gabrijela Meštrović Maštruko priču je prilagodila djeci, ali poruka predstave zapravo je namijenjena odraslima na koji je leži teret najvećih zagađivača mora. O zaštiti i očuvanju mora mali glumci progovorili su kroz likove riba, ptica, ljudi, valova, mora… Dotaknuli su se cijelog morskog svijeta, a kroz  bajkoviti lik morskoga kralja stvorili su i spojili nadrealan svijet sa stvarnošću koja nas okružuje.

– Vidjeli ste i sami, djeca su bila odlična. Jako su se bojali, prije premijere imali potpunu blokadu, ali kad su izašli na pozornicu, sve se zaboravilo. To je bio njihov svijet, iskreno su se uživjeli u svoje male uloge i u tome je, među ostalim, ljepota rada s djecom, komentirala je nakon premijere mentorica Gabrijela Meštrović Maštruko i istaknula kako je uvjerena da je ovo stvarni početak jedne lijepe glumačke priče u Preku koja ima veliku osnovu za cjelogodišnji rad.

– Nema straha za Preko! S ovakvom djecom užitak je stvarati i može se sve! Zanimljivi su, talentirani, znaju slušati… Iznimno sam zadovoiljna odazivom, njihovim zalaganjem, interesom i maštovitošću, a mislim da smo kod nekih otkrili i veliki talent za glumu. Bila bi šteta da se to sada prekine, smatra nagrađivana glumica Kazališta lutaka Zadar.

Malu glumačku radionicu suorganizirali su Općina Preko, TZO Preko i POU Dom na žalu, a novopečene glumce nakon premijere tortom i čokoladama počastili su slastičarnica Čoko Roko i Marina Preko.

U radionici su sudjelovali Mia i Paško Džaja, Sebastian i Tristan Mogilevskij, Maja Batistić, Minja Mazić, Adrian Mitrović, Niko Višić, Neo Bandić, Franka Pavlović i Eva Markulin.

Kako je bilo na premijeri, pogledajte u FOTOGALERIJI