Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Lukoranci zahvalili don Mariju Soljačiću na pet godina vođenja župe

LUKORAN – Blagdan svetoga Lovre, zaštitnika Župe Lukoran, obilježen je jutros svečanije nego inače jer su se župljani željeli zahvaliti don Mariju Soljačiću na pet godina provedenih u njihovoj maloj, ali vrijednoj zajednici.

Uime cijele župe, prigodnim riječima don Mariju Soljačiću, koji 23. kolovoza odlazi na službu u Župu Murvica, zahvalio se Ivica Luković i predao mu dar za trajnu uspomenu na vrijeme koje je proveo s njima.

-Želimo vam se zahvaliti za sve što ste u duhovnom smislu učinili za nas. Hvala vam za vaše učenje, za propovijedi,  za vaše prijateljstvo. Predajemo vam ovaj dar, pun simbolike, nalivpero napravljeno od maslinova drveta. Ali ne bilo kojeg nego od hriba masline iz našeg Lukorana, kazao je Ivica Luković nakon svečanog misnog slavlja u Župnoj crkvi sv. Lovre, koju su, tradicionalno, na blagdan njihova zaštitnika pohodili i Lukoranci razasuti diljem svijeta.

Na maloj zakusci koju je ispred crkve organizirao KUD sv. Ante, Lukoranci su se prisjetili proteklih pet godina provedenih s don Marijom, počastili prijatelje, zapjevali stare pjesme…

Zahvalivši svojim župljanima, don Mario je naglasio kako mora primiti dar jer je on pun simbolike.

– I današnji dan i ovaj dar vrlo su znakoviti. Trebam dalje nastaviti raditi, propovijedati, služiti, a pomalo i pisati i bilježiti. Zabilježit ću neke stvari i za znanstvenu zajednicu o Župi Lukoran, a nadam se i za književnu povijest, za kroniku župe. Uvijek ću vas se rado sjećati, pogotovo kad uzmem u ruke ovo nalivpero, kazao je don Mario te se prisjetio kako je u lukoransku župu došao 2013. godine nakon Vele Gospe.

– Družili smo se, dijelili život i u dobru i u zlu. Bilo je lijepo, i rođenja i krštenja, i zajednički krjesovi na Zmorcu, i sv. Ante se slavio… Krenuli smo i u obnovu crkve, ali nismo mogli napraviti sve. Nadam se da će župnik poslije mene učiniti više. Ali uvijek smo bili skupa! Mislim da je bilo dobro, a ako sam nekoga nesvjesno povrijedio, iskreno se kajem i molim oproštenje grijehova. Želim vam svako dobro i odlazim mirne savjesti iz Lukorana, poručio je don Mario Soljačić, na čije bi mjesto, kako neslužbeno doznajemo, potkraj kolovoza trebao doći don Ivan Babjak, koji je posljednjih godina pastoralno djelovao izvan Zadarske nadbiskupije, u Beču, glavnom gradu Austrije.

Prije toga don Babjak, rođen u Ternopilu u Ukrajini, služio je na Silbi i Premudi, u Dinjiški, Povljani i Vlašićima na Pagu te bio župnik Draga i Vrgade.

Dn Mario Soljačić dosad je obavljao službu župnika u Visočanima (1992.-1994.), u Župi Kraljica Mira na Stanovima u Zadru (1994.-1998.), u Župi blaženoga Alojzije Stepinac (Bili Brig) u Zadru (1998.-1999.), u Župi svetoga Šime u Zadru i sv. Nikole u Crnom (1999.-2003.), kad je bio voditelj vjeronauka za studente. Župe u Preku i Sutomišćici vodio je od 2008. do 2013., kada je imenovan upraviteljem župa u Ugljanu i Lukoranu. Bio je član Svećeničkog vijeća (2005.-2010.), a sada je dekan Ugljanskog dekanata.

Prije nepuna dva mjeseca na Sveučilištu u Zadru obranio je doktorski rad pod naslovom “Književni prilozi u Katoličkoj Dalmaciji (1870.-1898.)”.