Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Dječja glumačka radionica poziva na predstavu “Trag u beskraju”

PREKO – Prema vlastitom tekstu, glumica zadarskoga Kazališta lutaka Gabrijela Meštrović Maštruko, već desetak dana u POU Dom na žalu “stvara kazalište” za, kako kaže, velike i male.

Uz pomoć 11 djevojčica i dječaka iz Preka, Splita, Zadra i Zagreba, okupljenih u prvoj ljetnoj glumačkoj radionici u Preku, pripremaju predstavu “Trag u beskraju” i pritom se, kao što smo mogli vidjeti na današnjoj probi, odlično zabavljaju.

– Riječ je o maloj morskoj priči, o ekologiji i očuvanju mora, a posvetili smo je Oliveru Dragojeviću i nazvali je prema njegovoj pjesmi  “Trag u beskraju” jer smo baš prošli tjedan, kad smo svi bili posebno emotivni zbog njegove smrti, počeli pripremati predstavu. Priču smo prilagodili djeci, ali želimo poslati i jasnu i nedvosmislenu poruku odraslima jer, nažalost, ljudi zagađuju more i ne razmišljaju puno o tome kako to spriječiti i očistiti i kakve su posljedice tog onečišćenja, pojašnjava voditeljica radionice, scenaristica, autorica kostima i scenografije Gabrijela Meštrović Maštruko.

O zaštiti i očuvanju mora mali glumci progovaraju kroz ribe, ptice, ljude, valove, more… Dotaknuli su se cijelog morskog svijeta, imaju svog morskoga kralja, bajkoviti lik poput ribara Palunka iz pripovijetke Ivane Brlić Mažuranić. Stvorili su i spojili, ističe voditeljica radionice, nadrealan svijet sa stvarnošću koja nas okružuje.

– Iznimno sam zadovoiljna odazivom, njihovim zalaganjem, interesom i maštovitošću, a mislim da smo kod nekih otkrili i veliki talent za glumu. Jedan dječak iz Zagreba baš je jučer rekao kako će, kad se vrati s ljetovanja iz Preka, na jesen krenuti u glumačku radionicu u Zagrebu. Svi jedva čekaju predstavu i reakciju roditelja i prijatelja, kaže poznata i priznata zadarska glumica, koja je slične radionice vodila već nekoliko puta u Zadru i Šibeniku.

Predstava male glumačke radionice “Trag u beskraju”, koju su suorganizirali Općina Preko, TZO Preko i POU Dom na žalu, održat će se u petak, 10. kolovoza u 20 sati u Domu na žalu.