“Večer na Brižićevin dvuoru” posvećena Senku Soriću

“Večer na Brižićevin dvuoru” posvećena Senku Soriću

PREKO – Dvadeset i osma kulturna manifestacija “Večer na Brižićevin dvuoru”, koja će se održati u petak, 3. kolovoza u 21 sat, u cijelosti će biti posvećena Senku Soriću, svestranom umjetniku i fotografu koji je iznenada preminulom 23. studenoga 2017. u 74. godini života.

Generacije Prečana i Zadrana pamtit će ga ponajprije kao vrsnoga fotografa, ali i neumornog istraživača, zaštitnika i štovatelja kulturne i tradicijske baštine rodnoga Preka i otoka Ugljana.

Bio je aktivan praktički do posljednjeg dana, surađivao s Udrugom žena Luzor, u KUD-u Preko, bio suradnik Naših školja, vodio ljetne foto-radionice kroz koje je prošlo više desetaka mladih…

U spomen Senku Soriću prošli tjedan slikar Tomislav Košta postavio je izložbu njegovih radova „Crno – bijelo“ (nedovršeni ciklus), koja se može razgledati u galeriji Dom na žalu u Preku do 16. kolovoza.

U programu “Večer na Brižićevin dvuoru” sudjelovat će Vinko Hajc (Zadar), Ante Tičić (Zadar, Povljana), Peter Tyran (Beč). Humoreske Senka Sorića “Krijonca i posluh”, “Čičvorda”, “Tiramola”, u režiji Milene Dundov, izvest će Roko Pažanin, članice Udruge žena Luzor, Josipa Jerolimov i Sara Lovrić. Bit će prikazan film “Pisalica iz Merike” Jakova Kačana, a tekstove Senka Sorića čitat će Milena Dundov, Matia Pažanin i Jakov Kačan.

U glazbenom dijelu sudjelovat će Ženska klapa Lavandiere i Udruga žena Luzor iz Preka, a voditeljice programa bit će Jelena Rušev i Robert Bacalja.

“Večer na Brižićevin dvuoru” organiziraju Matica hrvatska Preko, Društvo hrvatskih književnika – ogranak u Zadru i KUD Preko, a financijski podupiru Zadarska županija, Općina Preko i TZO Preko.