Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Fotografska priča o hrabrosti poniranja u samoga sebe

PREKO – Nedovršeni ciklus fotografija Senka Sorić “Crno – bijelo” predstavljen je u subotu navečer u galeriji POU Dom na žalu.

Izbor radova napravio je Senkov prijatelj i suradnik, slikar Tomislav Košta, koji je kazao kako je pripreme radio sam, u želji da nešto nedovršeno dovrši njemu u spomen.

– Pred vama su tek fragmenti jedne začete ideje, prekinuti Senkovim preranim odlaskom. Kao i toliko puta dosad, ovo je trebao biti kratki osvrt na još jednu fazu prepoznatog i priznatog detaljista, iskusnog i talentiranog fotografa. No sve na što se mogu osvrnuti je naš prošloljetni razgovor o želji za nečim novim, o zaokretu u radu te o iskri koja je tinjala u Senku dok smo prebirali po najnovijim fotografijama, prepunima reljefnih igra svjetla i sjene. Vjerujem da je ovaj tragično prekinut ciklus u nastajanju daleko od one površne ugode oku koje u promatraču izaziva snaga konkretnog motiva ili kolopletni sklad boja, kazao je Košta te naglasio kako je Senkov duh znatiželje bio neuništiv u svakom istinski neopterećenom umjetničkom oku.

Ova tek započeta i nedovršena priča, dodao je, govori o hrabrosti poniranja u samoga sebe, o neuvjetovanosti i neopterećenosti očekivanjem šire publike, o radosti stvaranja onoga što je autoru bitno.

Govoreći o Senkovu radu i neizbrisivom tragu koji je ostavio u kulturnom i društvenom životu Preka, otoka Ugljana i Zadra, načelnik Općine Preko Jure Brižić rekao je kako mu ovom izložbom još jednom odajemo počast i zahvaljujemo za sve što je on dao nama i što nam je ostavio u naslijeđe.

U programu otvaranja izložbe sudjelovala je i Senkova prijateljica i suradnica, dramska umjetnica Milena Dundov, koja je pročitala nekoliko pjesama objavljenih u fotomonografiji “Umorne ruke” te ustvrdila kako nedovršeni ciklus fotografija govori o tome kakav je Senko bio iznutra

Izložba Senka Sorića “Crno – bijelo” (nedovršeni ciklus) može se razgledati do 16. kolovoza.