Humoreske i skečevi o počecima turizma u Preku oduševili publiku u Jardinu

Humoreske i skečevi o počecima turizma u Preku oduševili publiku u Jardinu

PREKO – Kako su Prečani živjeli 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, koliko je masovni turizam utjecao na njihove ustaljene navike, koliko ih je promijenio, približio svijetu… u jednosatnom programu podsjetila je trinaesta “Otočka besida” Udruge žena Luzor.

U prepunom Jardinu obitelji Mašina, u petak navečer pred publikom su se redale humoreske i skečevi, tradicionalna klapska pjesma, poezija domaćih autora u izvedbi preških glumaca amatera, članova Udruge žena Luzor, KUD-a Preko, učenika OŠ Valentina Klarina, koje je znalački uigrala i uvježbala scenaristica i redateljica Vesna Dunatov.

– Nadam se da smo uspjeli dočarati vrijeme koje je tako snažno utjecalo na život Prečana i naše lijepo mjesto stavilo na turističku kartu Europe i svijeta, kazala je predsjednica Udruge žena Luzor Vilma Jozić.

A da je povratak u prošlost bio repertoarni “pun pogodak”, publika je pokazala smijehom, odobravanjem i dugotrajnim aplauzom nakon svake točke. Neki glumci dobili su pljesak i na otvorenoj sceni i možda bi uistinu bilo vrijeme da Preko napokon dobije svoju amatersku kazališnu družinu jer je ovaj zahtjevan projekt to ponovno pokazao i dokazao.

U skečevima i humoreskama korišteni su tekstovi Mire Marcelić, Klare Sorić i Sonje Kačan, pjesme Mercedes Cede Barić, Mire Marcelić, Roberta Bacalje, Slavka Perovića i Vladimira Nazora čitali su Lidija Lončar, Karmen Gregov, Marko Brkljačić i Vitomir Višić. U skečevima su glumili Jadranka Gregov, Evelin Dorkin Gregov, Mladenka Mašina, Ankica Stipanov, Matia Pažanin, Anastazija Kurtin, Dora Jerolimov, Lisa Gregov i Valentina Dorkin, Davor Stipanov i Frano Markulin te djeca Roko Pažanin, Jakov i Adrian Kačan, Val rančić i Adrijan Mitrović.

U programu, koji je vodila Vivijana Melada, sudjelovao je i uvijek rado viđen gost iz Kukljice –  pjesnik Tomislav Meštrić, a u glazbenom dijelu Dječja klapa Baliniera, ponovno oformljena ženska Klapa Lavandiera te pjevačka skupina Luzarice Udruge žena Luzor.

Kako je bilo na trinaestoj “Otočkoj besidi”, pogledajte u FOTOGALERIJI.