Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

U samo pet dana djeca na Silbi sama izradila svoju barku!

SILBA – U sklopu manifestacije Silbensko kulturno ljeto – Silba Summer Festival, na Silbi, u Športskom ribolovnom društvu u luci Mul, održana je jedinstvena obrazovna radionica za djecu – Mala škola brodogradnje!

Petodnevna radionica, koja je privukla brojne mališane, održana je u okviru Kreativne radionice StolArt, a promiče zaštitu okoliša i važnost očuvanja tradicijske dalmatinske brodograditeljske baštine.

Malu školu brodogradnje na Silbi vodili su Davor i Maja Mihalić, a sudjelovali su djevojčice i dječaci u dobi od 10 do 15 godina, otočani i najmlađi gosti otoka.

– Mala škola brodogradnje omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, daje im priliku od uzmu alate kakvima su se služili njihovi pradjedovi i uz stručnu pomoć uvjere se kako sami mogu stvoriti nešto opipljivo. I upravo tako bilo je i na Silbi, gdje su polaznici radionice u samo nakoliko dana uspjeli sami izraditi barku s kojom su ponosno isplovili iz silbenske luke, kazao je Davor Mihalić.

Djeca su barku nazvala po zaštitniku mjesta Silba – sv. Josipu, a prije porinuća blagoslovio ju je don Damir Sehić.

– Naša je ideja da djeca sama izrade barku koja im ostaje, pa je tako barka koju su vlastitim rukama izradili u našoj Maloj školi brodogradnje ostala silbenskoj djeci koja će na njoj zasigurno ploviti cijeloga ljeta. Ovoga smo ljeta, inače, s našim timom održali radionicu Male škole brodogradnje u brojnim dalmatinskim mjestima, od Dubrovnika do otoka Brača, Korčule, pa evo i sada na Silbi, istaknuo je Davor Mihalić.

Mališani koji su sudjelovali u ovoj jedinstvenoj radionici posvećeno su pet dana gradili svoju barku, s kojom, uz nadzor roditelja, sada ponosno svakoga dana plove i raduju se.

– Radionica Mala škola brodogradnje na našoj bi Silbi zaista bi trebala postatiti tradicionalna. Dubrovnik i Silba nekada su imali najveću flotu jedrenjaka na Jadranu. Mi ovisimo o moru, svaki Silbenjanin i Silbenka prema naslijeđu i tradiciji treba naučiti poštovati more, naučiti kako se uz more može skladno živjeti. Svako dijete na našem otoku treba znati kako se vežu konopi, kako vezati udicu. Važno je prenijeti našu kulturu i baštinu na našu djecu,, naglasio je Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba, koji je Malu školu brodogradnje doveo na otok.

Fotografije Silbensko kulturno ljeto i Mala škola brodogradnje