Novi Zakon o otocima Vlada uputila u saborsku proceduru

Novi Zakon o otocima Vlada uputila u saborsku proceduru

PREKO – Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog novog Zakona o otocima.

Novim zakonom otoci se definiraju kao područja s razvojnim posebnostima i uvodi se novi model njihova razvrstavanja prema geografskom kriteriju i kriteriju teritorijalne nadležnosti, prema udaljenosti od kopna, specifičnom položaju i sl.

U proračunu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za razvoj otoka bit će osigurano 94 milijuna kuna, kazala je ministrica Gabrijela Žalac, uvjerena da će mjere iz novoga zakona pridonijeti porastu broja stanovništva na otocima.

Zakon uvodi novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka donošenjem Nacionalnog plana razvoja otoka i Otočnog godišnjeg programa na nacionalnoj razini, izradu planova razvoja otoka ili otočne skupine na razini jedinica lokalne samouprave i sklapanje jedinstvenog Otočnog razvojnog sporazuma za područje otoka u najmanje tri jedinice područne (regionalne) samouprave.

Također, uvode se otočni koordinatori radi organiziranja, pokretanja i koordiniranja planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka, a proširuje se i funkcija postojeće Otočne iskaznice.

Da bi se postigli izjednačeni uvjeti života na otocima s onima na kopnu, predlažu se mjere subvencioniranja javnog pomorskog prijevoza, javnog cestovnog prijevoza, besplatnog prelaska mosta, izjednačavanja cijene pitke vode na kopnu s cijenom na otocima za kućanstva i gospodarstvenike te potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta.

Novi Zakon o otocima, kako je prije mjesec dana za naš portal najavila Tajana Huzak, pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i fondove EU, trebao biti na snazi do kraja ove godine. Do tada bi trebalo biti potvrđeno preseljenje Uprave za otoke iz Zagreba u Split, a više detelja o tome znat će se na Vladinoj sjednici posvećenoj otocima koja će se održati 26. listopada u Hvaru.