Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Slovački vatrogasci u prijateljskom posjetu Općini Preko

PREKO – U sklopu višednevnog prijateljskog posjeta DVD-u Preko, danas je u Općini Preko upriličeno svečano primanje za 11 članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz slovačkoga grada Devinska Nova Ves.

Poželjevši im dobrodošlicu i ugodan boravak na našem otoku, načelnik Općine Preko Jure Brižić kazao je kako mu je iznimno drago da se i na ovaj način povezujemo s prijateljskom zemljom Slovačkom, čiji su turisti sve brojniji ne samo u Zadarskoj županiji, nego i u svim mjestima od Preka do Ugljana.

– Građani Slovačke postaju i naši sumještani jer mnogi su na našem otoku kupili kuće i apartmane, posebno na području mjesta Ugljan. Ideja o povezivanju naših dvaju vatrogasnih društava došla je upravo od jedne gospođe iz Slovačke koja već desetak godina ljetuje na našem otoku, a ja sam uvjeren da suradnja neće stati samo na razmjeni vatrogasnih iskustava, nego da ćemo s gradom Devinska Nova Ves produbiti odnose i na drugim područjima, dodao je načelnik Brižić.

Govoreći o aktivnostima preških vatrogasaca, predsjednik DVD-a Branko Kolega upoznao je predsjednika, zapovjednika, tajnika i ostale članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva grada Devinska Nova Ves s načinom rada i organizacijskom strukturom otočnog DVD-a.

Prema riječima zapovjednika DVD-a Preko Bože Ivanova, prijateljski posjet i suradnju sa slovačkim kolegama iskoristit će ponajprije za razmjenu iskustava, a dogovorit će se i uzvratni posjet te vjerojatno i bratimljenje Preka i Devinske Nove Vesi.

Na tečnom hrvatskom jeziku Darko Krajčir, tajnik slovačkoga vatrogasnog društva, zahvalio je na gostoprimstvu i sa svojim članovima zapjevao hrvatsku himnu “Lijepa naša, domovino”.

Devinska Nova Ves nalazi se 15 kilometara sjeverozapadno od središta Bratislave, glavoga grada Slovačke. Ima više od 18.000 stanovnika i na tom području živi najveća zajednica Hrvata u Slovačkoj. Već niz godina u Devinskoj Novoj Vesi organizira se  Festival hrvatske kulture.