1. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda u Zadru

1. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda u Zadru

PREKO – Udruga Poslovni Klaster Hrvatski otočni proizvod poziva nositelje oznake Hrvatski otočni proizvod na 1. Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda koji će se održati u Zadru od 24. do 26. kolovoza kod Crkve sv. Donata.

Na sajmu će se predstaviti bogata ponuda otoka zadarskog arhipelaga, proizvodi i suveniri označeni oznakom HOP, prirodna kozmetika na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, likeri, marmelade, maslinovo ulje, rukotvorine, pleteni pramcobrani za brodove, suveniri od prirodnog materijala, a moći će se i degustirati otočne delicije – mariniranu ribu i tradicionalne kolače.

Cilj organizacije sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima te brendiranje proizvoda s oznakom HOP koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Ove godine novih je 19 dobitnika oznake HOP s područja Zadarske županije, i to s otoka Pašmana, Ugljana, Iža i Paga, što pokazuje rast otočne proizvodnje na našim otocima i uključivanje otočnog stanovništva u projekt HOP, koji je i izvrsna turistička promidžba bogate ponude i sadržaja otoka. Otok Pašman prednjači po broju oznaka HOP te se ističe i popularna manifestacija Škraping kao nositelj oznake HOP kao nematerijalni proizvod.

Na sajmu će nastupiti i nositelji oznake HOP s ostalih otoka te posebni gosti.

Bit će organizirana i zajednička večera s podjelom zahvalnica te osiguran smještaj u Zadru izlagačima s otoka iz ostalih županija, do pet izlagača.

Rok za prijavu na sajam je 10. kolovoza, a prijavnica se može preuzeti OVDJE.

Sajam će pratiti bogat program događanja s nastupom lokalnih folklornih skupina i klapa te će se održati i stručno predavanje u prostorijama Turističkog informativnog centra Zadar na temu HOP-a i prirodne kozmetike. Predavači će biti Ljubica Ajduković Ugarković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Ivana Simičić iz OPG-a Filip Simičić s Rave.

Pokrovitelji sajma: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EUZadarska županija,Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra.