Simfonijski orkestar HRT-a na Silbenskom kulturnom ljetu

Simfonijski orkestar HRT-a na Silbenskom kulturnom ljetu

SILBA – Središnji događaj Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer Festivala dogodit će se u utorak, 17. srpnja u Galeriji Marije Ujević-Galetović, uz prvi i povijesni nastup Simfonijskog orkestra HRT-a na koncertu “Hommage à Bruno Bjelinski & Igor Kuljerić“.

Koncert je organiziran u čast dvojici skladateljskih velikana koji su na Silbi skladali većinu svojih djela, a na otoku su i pokopani. Posebno emotivnu dimenziju koncertu daje nastup Ivane Bilić Kuljerić u ulozi solistice u djelu svojega oca, Folk Art II iz 2003., čija je ujedno koautorica, te uz to činjenica da će Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnati maestro Alan Bjelinski, te će uz ostalo, predvoditi izvedbu 9. simfonije njegova oca Brune, posvećene Silbi. Na programu je i Silbenski tanac Igora Kuljerića i Riki Levy: pet prizora iz baleta.

– Teško je riječima opisati jedinstveni duh i atmosferu otoka Silbe. Radi li se o nevjerojatnoj plavo-zelenoj boji mora, o povjetarcu koji se za tren od nježne vilinske ruke koja miluje, pretvori u razjarenu neman koja razbija stijene i kišom šiba otočke škure i barke u mandraču ili je, pak, riječ o opojnom zvuku cvrčaka i ritmičkom kampanavanju sa zvonika. Mnogi otočni mirisi, priče, zvukovi i prispodobe provlače se kroz stranice partitura moga oca. I kako da najbolje zazvuči njegova glazba, nego ondje gdje je i nastala, ispod beskrajnog zvjezdanog neba otoka Silbe, gdje ponekad ono najmanje postane i od života veće, rekla uoči koncerta renomirana udaraljkašica Ivana Kuljerić Bilić.

Ovaj koncert poseban jer prvi put u povijesti otoka Silbe dolazi Simfonijski orkestar HRT-a i izvode se djela dvaju hrvatskih autora koji su na otoku stvarali.

– Mi, obitelj Bjelinski, tu smo od 1966. godine tako da  poznajemo mnogodomaćih ljudi, ali i domaćih i stranih gostiju koji sve ove godine uživaju ljepotu i poseban mir Silbe. Devetu simfoniju Bruno je doživio kao vrhunac, krunu svog života, najljepši dio, jer je realizirao svoju vlastitu obitelj, dobio je djecu, sinove Alana i Deana, zaokružio je svoju viziju sreće, kao cjelinu, sa svojom obitelji,  otkrio je maestro Bjelinski.

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a uistinu je jedan od najznačajnijih i tehnički najzahtjevnijih programa u sklopu ovogodišnjeg programa Silbenskog kulturnog ljeta.

– Tko bi mogao i zamisliti da ćemo na naš otočić uspjeti dovesti kompletan simfonijski orkestar, no uspjeli smo!, naglašava Kristijan Lopac, predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba.

Organizatori su Turistička zajednica mjesta Silba, Koncertni ured Zadar i Hrvatska radiotelevizija. Koncert je dio Silbenskog kulturnog ljeta – Silba Summer festivala te ujedno i izdvojeni dio programa manifestacije 58. Glazbenih večeri u sv. Donatu. Počinje u 21 sat, a ulaz je slobodan!