Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Dalmacija očima ukrajinskih umjetnika Mogilevskij

PREKO – Kakva je Dalmacija u očima ukrajinskih umjetnika, predstavila je u subotu u galeriji POU Dom na žalu u Preku obitelj Mogilevskij, akademske slikare Irinu, Bogdana i Konstantina.

Prvi put, kako je kazao sin Bogdan, kao obitelj izlažu zajedno, a željeli su pokazati kakva je Dalmacija očima Ukrajinaca.

– Čak smo prvotno i razmišljali o tome da izložbu nazovemo tako, ali kako je izbor radova zapravo vrlo šarolik, odlučili smo ih predstaviti pod nazivom ”Mogilevskij Art”. Ipak, dalmatinski krajolici prevladavaju i najveća su inspiracija ove izložbe, ustvrdio je Bogdan Mogilevsky, koji je posljednji put u preškoj galeriji s ocem Konstantinom izlagao 2015. godine.

Izložba je bila prigoda i da Konstantin Mogilevsky predstavi vytynanky tehniku rezbarenja crno-bijelog i papira u boji, koja se pojavila potkraj 15. stoljeća, a i danas je popularna u radovima umjetnika u Poljskoj i Ukrajini. U vytynanky tehnici oblici predstavljaju stilizirane figure ljudi, životinja i biljaka

Akademska slikarica Irina Mogilevskaja završila je likovnu akademiju u Harkovu gdje je specijalizirala grafički smjer. Predavala je crtanje u srednjoj likovnoj školi. U mirovini, u slobodno vrijeme najradije slika akvarele.

Konstantin Mogilevsky završio je likovnu akademiju u Harkovu specijaliziravši monumentalno-dekorativno slikarstvo, član je Ukrajinskog i Hrvatskog društva likovnih umjetnika, radi kao profesor likovne kulture u školi primijenjene umjetnosti u gradu Irpenju, a na likovnoj akademiji u Kijevu predaje strukovno crtanje. Sudionik je mnogih međunarodnih likovnih kolonija. Kao slikar monumentalist angažiran je na nizu projekata u Ukrajini i Hrvatskoj koje realizira sa sinom.

Bogdan Mogilevsky završio je likovnu akademiju u Harkovu specijaliziravši monumentalno-dekorativno slikarstvo, član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, radi kao nastavnik likovne kulture u OŠ Poličnik i OŠ Obrovac. Sudionik je domaćih i međunarodnih likovnih kolonija. Kao slikar monumentalist sudjeluje na projektima u Hrvatskoj i Ukrajini koje realizira s ocem.

Izložba ”Mogilevskij Art” je prodajna, a umjetnine se mogu razgledati  do 27. srpnja.