Ruka prijateljstva za djecu bez roditelja iz ukrajinskoga grada Lavova

Ruka prijateljstva za djecu bez roditelja iz ukrajinskoga grada Lavova

SUTOMIŠĆICA/PREKO – Suradnja hrvatsko-ukrajinske Udruge Bila Hrvatska i Općine Preko, pokrenuta ovoga proljeća, sve više poprima obrise prijateljsko-partnerskog odnosa.

Ruku dobrodošlice za šezdeset i troje štićenika Centra za mlade sv. Ivan Bosco iz ukrajinskoga grada Lavova, djecu bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi, koji već tjedan dana borave na ljetovanju u Zadru, pružili su Turistička zajednica Općine Preko, POU Dom na žalu i NŠK sv. Mihovil.

Na novouređenom nogometnom igralištu u Sutomišćici, mlade ukrajinske nogometaše, dječake u dobi od 10 do 18 godina, ugostili su tići, mlađi pioniri i pioniri ugljanskoga sv. Mihovila predvođeni trenerima Damirom Korenovim i Krešimirom Jaklinom.

-U trima prijateljskim utakmicama, gosti iz Ukrajine pokazali su veliku srčanost i borbenost. Dvije utakmice odigrali smo neriješeno, 1:1 i 2:2, a jednu smo izgubili 2:0. Naravno, u prijateljskim susretima poput današnjega rezultat je manje bitan. Mnogo je važnija suradnja koju smo započeli, što bi se dugoročno moglo pretvoriti u međunarodni nogometni kamp, komentirao je trener Damir Korenov.

O ideji međunarodnog nogometnog kampa u Sutomišćici razgovarali su nedavno i prvi čovjek Općine Preko Jure Brižić, Vasil Ilkiv, potpredsjednik nadzornog vijeća regionalne državne uprave iz Lavova, i Marin Lerga, predsjednik Udruge Bila Hrvatska, koji je s gostima iz Ukrajine boravio u Sutomišćici i Preku.

– Vidjeli ste koliko je ovoj djeci značila današnja utakmica, više nego tjedan dana treniranja. Mislim da imamo odlične uvjete za pokretanje međunarodnog nogometnog kampa, koji bi jednom godišnje na Ugljanu ugostio male nogometaše iz Ukrajine, a jednom u Lavovu djecu iz Hrvatske. Suradnju naših dviju zemalja trebamo razvijati i na drugim područjima jer imamo potencijale od kojih svi možemo imati koristi, dodao je Lerga.

Nakon nogometnih utakmica u Sutomišćici, djecu iz Ukrajine u POU Dom na Žalu u Preku primio je načelnik Jure Brižić, koji ih je pozvao da i sljedećeg ljeta posjete Ugljan i Zadarsku županiju, a potom su razgledali Školjić i poslijepodne proveli na kupanju u Jazu.

Dolazak 63 štićenika Centra za mlade sv. Ivan Bosco iz Lavova u Zadar, u čijoj su pratnji odgojiteljice te otac Petro i otac Mikhajil, organizirao je Marin Lerga, a boravak u Đačkom domu većim je dijelom financirala selezijanska Zborna crkva, koja je i osnovala Centar za mlade sv. Ivan Bosco.

Jednodnevni izlet na Ugljan omogućili su Općina Preko, TZO Preko i Liburnija Zadar.

Osnovna zadaća Centra za mlade sv. Ivan Bosco iz Lavova je edukacija djece i mladeži iz posebno ugroženih kategorija društva. Centrom upravlja selezijanska Zborna crkva koja je poznata u svijetu po svojoj misiji za djecu i mlade, a ideolog ovog posebnog reda je talijanski svećenik, svetac, učitelj Ivan Bosco.

Centar je 2003. godine otvorio i javnu strukovnu školu, a u internatu skrbi za 65 siročadi kojima su osigurani i dom i školovanje.

Kako je protekao jednodnevni posjet štićenika Centra za mlade sv. Ivan Bosco iz Lavova, pogledajte u FOTOGALERIJI