Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Pokraj Malog Lukorana izronjena olupina aviona bivše JNA

MALI LUKORAN – Početkom prošlog tjedna, na rivi u Malom Lukoranu ostavljena je olupina izvučena s morskog dna koja je rasvijetlila sudbinu i tajanstveni nestanak 32-godišnjeg kapetana JNA Neše Vrangelovskog, koji je nestao na zadarskom području, uoči Domovinskog rata, na trenažnom letu 5. rujna 1991. godine.

Njegov vojni avion Galeb G-2, evidencijskog broja 23147, toga je dana posljednji put viđen na radaru,  nakon čega mu se gubi svaki trag. Unatoč velikoj potrazi koja je za njime pokrenuta, sve do prošlog tjedna nitko nije znao kako je i gdje završio pilot iz Beograda koji je bio na službi u Zadru. Sve dok 27 godina kasnije iz mora nije izvađena olupina upravo tog zrakoplova.

Unatoč tome što je vrijeme provedeno na morskom dnu učinilo svoje, na dijelu krila aviona i dalje se jasno vidi oznaka Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i bijelom bojom ispisan broj 147, što odgovara avionu 251. lovačko-bombarderske eskadrile (lbae) koji je nestao nekoliko dana prije početka rata.

Tko je točno izvadio olupinu iz mora, još uvijek se ne zna. Prema jednoj priči, izronio ju je njemački turist i donio do rive. Po drugoj, dvojica zagrebačkih ronilaca koji inače borave u Mulinama nakon što ju je ribarski brod slučajno zakvačio negdje između Oliba,  Silbe i Molata i dovukao na dubinu 7-8 metara ispred Malog Lukorana.

Fotografija izvađenog krila Galeba u Malom Lukoranu prvo je objavljena na društvenim mrežama, da bi ubrzo nakon toga postala priča dana u srbijanskim medijima upravo zbog misterizone sudbine nestalog aviona. Kako piše srbijanska agencija Beta, prema rukopisu još neobjavljene knjige o nesrećama vojnih zrakoplova vojnog analitičara Aleksandra Radića, Vrangelovski je toga dana poletio s aerodroma Zemunik kako bi obavio let za potrebe ispitnog školskog gađanja lokalne PVO jedinice na poligonu Šepurine. Posljednji se put javio radio-vezom minutu prije nego što je nestao, dok je letio na visini od 100 metara iznad mora. Nakon što je nestao,  prema dostupnim podacima, vojska je pokrenula opsežnu potragu za njim. Helikopter Gazela koji je sudjelovao u potrazi otkrio je naftnu mrlju na površini mora, na temelju čega je procijenjeno da je potonuo na dubinu od 65 do 70 metara. Već je bilo određeno i koji će brod ratne mornarice izvaditi olupinu, ali zbog početka ratnih sukoba cijela je akcija otkazana tako da je sudbina Galeba i njegova pilota sve do prošlog tjedna ostala nepoznata.

U evenciji Ministarstva unutarnjih poslova RH Pilot Neša Vrangelovski vodi se kao nestala osob . Piše da mu je mjesto rođenja Beograd, državljanstvo je nepoznato, a prebivalište je bilo u Zadru.  Navodi se kako je nestao 5. rujna 1991. godine, tijekom ratnih zbivanja.

Ovo, inače,  nije prvi slučaj otkrića vojnog zrakoplova JNA u Jadranskom moru koji su s radara nestali u rujnu 1991. Sličan slučaj dogodio se i u svibnju ove godine, kada je grupa čeških ronilaca kod Primoštena otkrila olupinu jugoslovenskog aviona Jastreb J-21, u kojemu je 19.  rujna 1991. poginuo pilot, poručnik Valter Jurišić (27). Na snimci koja je objavljena na Youtubeu, na morskom dnu vide se ostaci aviona evidencijskog broja 24203, za koji i dalje nije jasno zašto je pao i potonuo jer na olupini nema tragova djelovanja protuzračne obrane.

Ana Vučetić Škrbić/Slobodna Dalmacija

Andrina Luić

Fotografije ustupio Ivica Luković