Utrci Gospodar otoka potpora i Hrvatske turističke zajednice

Utrci Gospodar otoka potpora i Hrvatske turističke zajednice

PREKO – Kroz programe potpora u 2018. godini, Hrvatska turistička zajednica podržat će ukupno 464 turistička projekta s ukupnim iznosom od 17,895.000 kuna.

Odlučilo je tako Turističko vijeće HTZ-a na 37. sjednici na kojoj su se dodjeljivala sredstva kroz četiri javna poziva: za potpore događanjima, za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima, za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima te za programe destinacijskih menadžment kompanija.

Kroz program potpora događanjima podržano je ukupno 246 manifestacija s ukupnim iznosom od devet milijuna kuna. Među projektima koji su dobili zeleno svjetlo i dva su događanja na zadarskim otocima: utrka Gospodar otoka – Uspon na sv. Mihovil Turističke zajednice Općine Preko dobila je 10.000 kuna, a isto toliko novca sjest će na račun Turističke zajednice Općine Sali za Dugootočke dane ljekovitog bilja.

Novac je, objašnjavaju u HTZ-u, raspodijeljen u tri glavne mjere programa: potpore događanjima u pred i posezoni (1,500.000 kuna), potpore nacionalnim i regionalnim događanjima (3,350.000 kuna) i potpore TOP događanjima (4,150.000 kuna).

Pet milijuna kuna dodijeljeno je kroz program potpora za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima, i to za ukupno 145 projekata. Među nima su također dva otočna projekta: TZO Kali  dobila je 30.000 kuna za obnovu i nadopuna smeđe/turističke signalizacije, TZO Tkon 16.000 kuna za podizanje kvalitete informacija za posjetitelje te izradu i postavljanje turističke signalizacije.

Prema riječima direktora HTZ-a Kristjana Staničića, cilj je stalno unapređenje i jačanje turističke ponude, posebice u pred i post sezoni, ali i na turistički nerazvijenim područjima.

– Samo na taj način možemo doći do željenog cilja, a to je cjelogodišnji turizam. Bitno nam je zadržati pozitivno ozračje i status jedne od top turističkih destinacija na Mediteranu. I ove godine podržali smo velik broj kvalitetnih projekata koji će biti godišnji nositelji hrvatske turističke ponude, ali i odličan motiv dolaska gostiju u destinaciju, smatra Staničić.