Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

S plaža u središtu Preka volonteri uklonili oko 400 kg sitnog otpada

PREKO – Oko četiri stotine kilograma različitog sitnog otpada prikupili su volonteri u prvoj ekološkoj akciji koja se u sklopu programa “Aktivni u zajednici” Zaklade Kajo Dadić iz Splita u srijedu predvečer održala u Preku.

Pod motom Preko je eko, akciju su organizirali POU Dom na žalu, TZO Preko te Udruga žena Luzor i Udruga mladeži Preka, a čistio se priobalni i zeleni pojas od Parapeta do trajektnog pristaništa.

– Okupilo se pedesetak volontera svih generacija, a posebno nas raduje što je došlo puno djece školskog uzrasta. Svi oni “zasukali su rukave” i u dva sata očistili sitno smeće koje uglavnom ljeti ostavljaju turisti, ali i domaći koji se kupaju na tim plažama. Bilo je tu svega, ali najviše stakla, plastike, čepova, stiropora, sitnog željeza, opušaka…, komentirala je Marina Marcelić, ravnateljica POU Dom na žalu, koordinatorica akcije.

Posebnu zahvalu uputila je preškim ugostiteljima koji su počastili volontere pizzama i friganim gavunima, a odazvali su se Pizzeria Gajo, konobe Roko i Kod Špira, Bistro Domenik te restorani Jardin i Petrina. Sokove i vodu donirala je Udruga umirovljenika Preko, a za dobru “glazbenu kulisu” pobrinuo se DJ Dr. DOM (Damjan Sorić).

Rukavice, vreće za smeće i alat osigurala je općinska komunalna tvrtka Obala i parkovi.