Općina Preko uvodi dvomjesečnu naplatu parkiranja

Općina Preko uvodi dvomjesečnu naplatu parkiranja

PREKO – Prema odluci Općinskog vijeća, na području Općine Preko od 1. srpnja do 31. kolovoza uvodi se naplata parkiranja na javnim parkiralištima, i to u dvije zone.

Prva zona obuhvaća mjesto Preko: Ulica Na Mulu (parkiralište nasuprot trgovine Konzum) i mjesto Ugljan: Ulica Šimuna Kožičića Benje (parkirna mjesta od trgovine Sonik do Turističke zajednice mjesta Ugljan).

U drugoj su zoni sva ostala označena javna parkirna mjesta na području Općine Preko. Sat parkiranja u prvoj zoni stajat će 7 kuna, a u drugoj 5 kuna.

Prema riječima načelnika Jure Brižića, naplata parkinga uvodi se zbog velike gužve koju ljeti stvaraju parkirani automobili turista i vikendaša.

– Često se događa da, primjerice, dva, tri automobila turista koji borave u nekom apartmanu zauzimaju i pola ulice. Tome se mora stati na kraj, odnosno, mora se uvesti reda kako bi prije svega naši ljudi imali gdje parkirati. Svi  vlasnici vozila koji imaju registrirano vozilo na području Općine Preko ostvarit će pravo na povlaštenu cijenu parkiranja u drugoj zoni uz predočenje vinjete. Za cijelo parkirno razdoblje vinjeta u drugoj zoni stajat će 100 kuna, a umirovljenici koji imaju registrirano vozilo na području Općine Preko ostvaruju pravo na povlaštenu kartu (vinjetu) besplatno, objašnjava načelnik Brižić i dodaje da je iscrtano, odnosno obilježeno 350 parkirnih mjesta, od čega 40 u prvoj i ostalo u drugoj zoni.

Zahtjev i uplatnica za povlaštenu parkirnu kartu (vinjetu) može se preuzeti na blagajni komunalne tvrtke Obala i parkovi d.o.o., Trg hrvatske nezavisnosti 2, u Preku, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati ili na mrežnim stranicama tvrtke Obala i parkovi d.o.o. i Općine Preko. 

Uz ispunjeni zahtjev potrebno je dostaviti: osobnu iskaznicu – na uvid (samo za fizičke osobe), kopiju izvatka iz sudskog registra (samo za pravne osobe), prometnu dozvolu – na uvid, potvrdu o uplati po priloženoj uplatnici (osim umirovljenika) i potvrdu o zadnjoj primljenoj mirovini (samo za umirovljenike).

Vlasnici vozila dužni su vinjetu zalijepiti na vidljivo mjesto unutarnjeg vjetrobranskog stakla vozila. Vinjeta koja nije zalijepljena na vjetrobransko staklo smatrat će se nevažećom.