Ugljanska Plava noć – neprekinuta nit narodne baštine i tradicije

UGLJAN – Pozdrav ljetu Udruge Điran, poznatiji pod imenom Plava noć, održao se i ove godine, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta – u reduciranom obliku.

Iako je izostao mimohod od Lučina sela do rive, a neke folklorne grupe otkazale su dolazak u posljednji tren, smotra folklora Udruge Điran održala se u Domu kulture ispunjenom vjernom publikom Ugljanaca, vikendaša i turista.

Plavu noć, feštu od folklora, narodnih napjeva i plesova, feštu od tradicije, otvorili su najmlađi, polaznici Dječjeg vrtića Lastavica, područnog djela Ugljan, i uveli publiku u jednosatni program u kojemu su se predstavili čuvari   narodne baštine i kulturne tradicije Zadarske županije – KUD Sveti Ivan Glavošek iz Raštana Donjih, KUD Škabrnja i  Zadarski tanac, uz domaćine i organizatore Udrugu Điran.

–  Žao nam je što zbog loših vremenskih uvjeta nisu došle tri folklorne skupine i što smo program morali skratiti i prilagoditi zatvorenom prostoru. No, Plava noć se održala, nismo prekinuli tradiciju, a sve nas ipak najviše raduje  što smo znanje i ljubav prenijeli na  mlađe naraštaje, koji su i ovoga puta otvorili program i prvi se predstavili, kazala je Ingrid Vukić, predsjednica Udruge Điran, koja od 2004. godine njeguje tradiciju i običaje  mjesta Ugljan, a posebnu pozornost posvećuje upravo radu i s djecom i mladima.

Šestu Plavu noć organizirala je Udruga Điran uz pomoć TZO mjesta Ugljan, Općine Preko te brojnih ugljanskih obitelji i ugostitelja.

Tko je sve bio u ugljanskom Domu kulture, pogledajte u FOTOGALERIJI

Fotografije Andrina Luić i Ingrid Švorinić