Odluka je pala: Uprava za otoke iz Zagreba seli na more!

Odluka je pala: Uprava za otoke iz Zagreba seli na more!

PREKO – Medijska nagađanja, zasnovana na najavi ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac da će se ured Uprave za otoke iz Zagreba preseliti u neki od gradova na obali, već su nekoliko puta izazivala javne polemike.

Koji bi to grad mogao (trebao) biti, hoće li se to uistinu ikada dogoditi i je li bolji izbor grad na obali ili, pak, razvijeno otočno središte poput Malog Lošinja, Krka ili Supetra na Braču.

Da ministričina najava nije bila postizborni mjehur od sapunice, potvrdila je za naš portal za jučerašnjeg  posjeta Zadru s predstavnicima Europske komisije i Tajništva za otoke Tajana Huzak, desna ruka ministrice Gabrijele Žalac, osoba najupućenija u otočnu problematiku, barem kad je o službenoj politici riječ.

– Upravo je u tijeku izrada izmjena i dopuna Uredbe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, gdje je već prihvaćeno da jedan pojačani dio Uprave za otoke bude smješten negdje na obali, a s obzirom na to da ministarstvo u Splitu već ima svoje prostorije, odlučeno je da to bude taj grad, pojasnila je Huzak te dodala kako se još ne zna koliko će ljudi raditi u splitskom uredu.

– To ovisi o broju radnih mjesta obuhvaćenih sistematizacijom za taj ured. Mi u Splitu već imamo svoga čovjeka, koji niz godina radi za našu Upravu za otoke i on nam je važna poveznica s terenom, ali želimo pojačati tim jer su nam kontakti s otočanima iznimno važni, istaknula je Tajana Huzak.

Hoće li se to dogoditi u ovoj godini ili početkom 2019., Huzak nije precizirala, ali iz najave da će Vlada  26. listopada u Hvaru, u sklopu proslave 150 godina turizma na tome otoku, održati sjednicu koja će u cijelosti biti posvećena otocima, može se zaključiti i da će se preseljenje dijela ureda Uprave za otoke u Split naći na dnevnom redu upravo te sjednice.