Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Picula: Dio otočnih potreba bit će financiran EU novcem

ZADAR – U Velikoj vijećnici Grada Zadra eurozastupnik i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke Tonino Picula, pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Tajana Huzak, predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike Europske komisije Wioletta Dunin-Majewska i Feilim O`Connor sastali su se u četvrtak s čelnicima Zadarske,  Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, načelnicima općina Preko, Kali, Tkon, Sali te članovima Otočnog sabora i Pokreta otoka.

Radni posjet uslijedio je nakon prije dva tjedna uspostavljenog Tajništva za otoke u sklopu Europske komisije, koji je omogućio amandman zastupnika Tonina Picule, i prvo je radno tijelo u povijesti Europske unije isključivo na raspolaganju otočanima. Ustrojeno je unutar Europske komisije i u sljedeće dvije godine ima zadatak izravno pomoći otocima izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava i poboljšanju životnih uvjeta.

– Stanovnici europskih otoka napokon bi u budućnosti mogli imati iste uvjete kao i stanovnici na kopnu. Položeni su temelji da dosad zanemareni, ili barem ne toliko slušani stanovnici otoka u Europskoj uniji, a riječ je o 15 milijuna ljudi, mogu računati na to da će u sljedećem mandatnom razdoblju jedan dio njihovih potreba biti financiran novcem europskih institucija. Novac ovoga trenutka ulijeva nadu, jer će 70 posto toga novca biti namijenjen malim i srednjim otocima, odnosno malim i srednjim tvrtkama koje bi trebale razvijati projekte energetske održivosti, najavio je Picula.

Razvoj otoka prije svega ovisi o dostupnosti svih oblika energije, jer bez toga nema razvoja niti na kopnu, a kamoli na otocima. Prepoznala je to, napomenuo je Picula, i Europska unija i sadašnja potpora od dva milijuna eura narast će na deset milijuna.

A da bi se poboljšala kvaliteta života na našim otocima, osim dostupnosti novca iz europskih institucija, od ključne je važnosti i odnos naših institucija prema njima, odnosno pametno promišljanje i strategija razvoja otočnih sredina. Potporu tome trebao bi dati i novi Zakon o otocima, koji bi do kraja godine trebao biti usvojen, a do 23. lipnja traje javna rasprava o njegovu Nacrtu.

-Povratne informacije koje dobivamo ovoga su puta više nego pozitivne. Od početka formiranja radne skupine, koja je imala 61 člana, bile su zastupljene sve razine subjekata i zainteresirane javnosti, državne i javne uprave, znanstvena zajednica, civilno društvo, svi koji su relevantni da nešto kažu o životu na otocima. Na Vladinoj sjednici, koja će se 26. srpnja održati u Istri, Nacrt prijedloga Zakona o otocima doći će na dnevni red i bit će poslan na prvo čitanje u Sabor, a 26. listopada, na Vladinoj sjednici koja će se održati na otoku Hvaru, Nacrt će biti upućen na drugo čitanje, otkrila je za naš portal pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Tajana Husak.

Predstavnici Glavne uprave za energetiku Europske komisije u obilasku su hrvatskih otoka kako bi se upoznali s energetskim projektima koji se financiraju novcem EU te planovima otočana za ostvarivanje energetske samoodrživosti. Komisija želi da otočani iznesu specifične hrvatske probleme, ali i prijedloge kako europsku energetsku politiku i fondove učiniti učinkovitijima i prilagođenijima potrebama hrvatskih otočana.

Nakon radnog sastanka u Zadru, delegacija Glavne uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY) posjetila je otok Pag, vjetroelektranu Ravna 1, Solanu i Siranu Pag.