Čeka nas 30-ak ljetnih događanja, prvi put – Glumačka regata!

Čeka nas 30-ak ljetnih događanja, prvi put – Glumačka regata!

PREKO – Koncerti Psihomodo Popa, TBF-a, opernih arija, klapa, Đanija Stipaničeva, Dražena Zečića, Jelene Rozge, Joleta… Glumačka regata, malonogometni turniri, kreativne radionice, izložbe… Samo su dio događanja koja nas očekuju ovoga ljeta u svim mjestima od Preka do Ugljana.
Glavni organizatori, turističke zajednice Preka i Ugljana, Općina Preko te Pučko otvoreno učilište Dom na žalu, napominju da će se programi još „dorađivati“ i nadopunjavati, ali većina  zbivanja dogovorena je i neće se mijenjati.
Novina u ljetnoj ponudi, za koju se nadamo da će postati dio tradicije, jest regata Preko – Sali, koju pod sloganom „Preko – Sali do zvijezda“ i službenim nazivom Glumačka regata organizira Yacht klub Zagreb, suorganizatori su Marina Preko  i JK Guc iz Sali, a TZO Preko i POU Dom na žalu pružaju logističku podršku.
– Regata će se održati od 23. do 25. lipnja, a glavni program, jedrenje od Preka do Sali, u petak, 24. lipnja. Dosad se prijavilo 30-ak glumaca iz zadarskih, splitskih i zagrebačkih kazališta i kazališnih trupa. Izdvojio bih imena poput svima znanih Gorana Navojca, Renea Medvešeka, Lucije Šerbedžija, Vedrana Mlikote, Renea Bitorajca, Branka Đurića Đure, Ornele Vištice, Gabrijele Meštrović Maštruko, Vjere Vidov… Mislim da nas čekaju tri dana dobre zabave u Preku, na moru i u Salima, koncerti, nastupi glumaca u kratkim programima, dobra hrana i, što je najvažnije, dobro jedrenje od Ugljana do Dugog otoka kroz Zadarski i Iški kanal, kaže Ivan Košta, direktor TZO Preko.
Od ljetnih zbivanja izdvaja tradicionalne ljetne fešte –  Bijelu noć (11. kolovoza) i koncert Jole i Legricu (18. kolovoza) na kojoj će nastupiti Jelena Rozga te kao posebno zanimljivo događanje u organizaciji Udruge mladeži Preka – Turnir u nogotenisu od 12. do 14. srpnja sa završnim koncertom megapopularne splitske grupe TBF.
Ni ove sezone neće manjkati malonogometnih turnira. Prvi je na redu tradicionalni Turnir na mali goli Udruge mladih Jarac u Lukoranu od 23. do 30. lipnja, a posljednjeg dana u zabavnom dijelu nastupit će zadarska grupa Calypso. Tjedan dana poslije, 6. i 7. srpnja, održat će se malonogometni turnir u Sutomišćici u organizaciji Udruge mladih Santa-Fe, koja je pozvala u goste grupu Psihomodo Pop. Udruga Pojonsko srce od 20. do 26. srpnja organizira istoimeni malonogometni turnir s gostima u finalnoj večeri – Zaratino Bandom.
Ljeto u Preku nezamislivo je i bez kulturnih, zabavnih i edukativnih sadržaja za djecu i odrasle koje organizira Pučko otvoreno učilište Dom na žalu. Prema riječima ravnateljice Marine Marcelić, dogovorene su četiri izložbe, pet kreativnih radionica, filmski program za djecu, a u planu su i još neka događanja u kojima će POU Dom na žalu biti suorganizator.
– Ljetni izložbeni ciklus 30. lipnja otvorit će Danica Đurđa Ferina, Zagrepčanka sa stalnom adresom na Ugljanu, izložbom slika ”Ritam života”. Nakon dva tjedna, 14. srpnja, svoje radove predstavit će Bogdan Mogilevsky na izložbi pod nazivom ”Mogilevsky Art”. Od 28. srpnja do 17. kolovoza publika će moći razgledati izložbu fotografija pokojnog Senka Sorića – ”Crno-bijelo”, nedovršen ciklus crno-bijelih fotografija u pripremi Tomislava Košte i Borisa Žuže. Početkom rujna recentnim radovima predstavit će se ruska slikarica Oksana Veber, koja vrlo često boravi na Ugljanu. Štoviše, naš otok svojevrsna joj je oaza mira iz koje crpi nadahnuće za nove radove, najavljuje Marina Marcelić.
Tri kreativne plesne radionice u dva ljetna mjeseca organizirat će Udruga Tim, vodit će ih Tanja Stipčević, a termini održavanja bit će objavljeni naknadno. Zato je poznato da će slikarica Irena Sikirić Rančić slikarske radionice ”Mala sirena” održavati  ponedjeljkom, i to 9. 16. i 23 srpnja te 16. kolovoza od 10 do 11 sati.
Dvije edukativne radionice ”Mali istraživači mora”, u kojima podjednako uživaju i odrasli i djeca, održat će 23. i 29. srpnja dr. sc. Melita Mokos Bacalja s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, a prvi put u Domu na žalu, od 1. do 15. kolovoza, bit će organizirana glumačka radionica koju će voditi zadarska dramska umjetnica Gabrijela Meštrović Maštruko.  Ovoga ljeta u Preko se vraća i globalno poznata i nagrađivana slikarica i ilustratorica Dubravka Kolanović, koja će kreativnu radionicu održati 7. kolovoza.
Na području TZ mjesta Ugljan ljetnu sezonu 22. lipnja otvorit će smotra folklora „Ugljanska plava noć“ Udruge Điran, a u Samostanu sv. Jeronima  5. srpnja  na „Večeri talijanskih canzona“ gostovat će Đani Stipaničev i Nera Gojanović uz klavirsku pratnju Gordane Pavlić. Tradicionalni malonogometni turnir “ŠUG KUP 2018.” u organizaciji  MNK Ugljan održat će se od 28. srpnja do 15. kolovoza, kada će biti proglašeni pobjednici i dodijeljeni pehari najboljima. 
Nadaleko poznata i popularna Čeprljandska fešta, u organizaciji Udruge Idro, održat će se od 2. do 4. kolovoza uz bogat program: „Čeprljanda traži zvijezdu“, Festival otočnih proizvoda, koncert Ivice Sikirića Iće, defile brodica, Big Game Cooking i završni koncert Dražena Zečića.
Od 13. do 15. kolovoza u Ugljanu će biti organizirani sportske igre za djecu, Festival otočnih proizvoda, turnir odbojke u pijesku, a 15. kolovoza održat će se tradicionalna „Ugljanska fešta Vele Gospe“ na kojoj će nastupiti Mladen Grdović i Rockatansky Band.
Druga polovica kolovoza donijet će još jedan malonogometni turnir te turnire u boćanju za žene i muškarce. Početkom rujna, TZ mjesta Ugljan priredit će još jedan oproštaj od ljeta uz manifestaciju „Ugljan u cvijeću“.
Podsjetimo, i ove godine, od 9. srpnja do 25. kolovoza, TZ mjesta Ugljan organizirat će razgledavanje Samostana sv. Jeronima u uvali Mostir, i to od ponedjeljka do subote od 17 do 19 sati.