Napomena: Klinite na sliku za uvećani prikaz.

Dogovorena druga faza projekta PEGASUS vrijedna 200.000 eura

PREKO – Od 4. do 8.. lipnja u Bruxellesu je održan Tjedan održive energije pod motom – Prevodnik čiste energetske tranzicije (Sustainable Energy Week – Lead the Clean Energy Transition).

Kao predstavnik projekta PEGASUS financiranog iz programa Interreg MED, na konferenciji je sudjelovala i Općina Preko – načelnik Jure Brižić, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove Dražena Strihić te kao konzultant općine u projektu PEGASUS Ivana Ostoić.

– U četiri dana održano je više od 40 tematskih konferencija i popratnih događanja, među ostalim i sjednica na kojoj je osnovano Tajništvo za otoke (DG Islands). U sljedeće dvije godine, Tajništvo za otoke ima zadatak izravno pomoći otocima, izraditi planove prijelaza na obnovljive izvore energije kao i pomoći u pronalasku financijskih sredstava, a Europska komisija obvezala je Tajništvo na organiziranje pet setova radionica za otočane kao i dva otočna energetska foruma kako bi se što više podigla svijest o važnosti korištenja čiste energije. Predstavnici Europske komisije potkraj lipnja posjetit će 10-ak hrvatskih otoka kako bi stekli uvid u stanje i probleme naših otoka. Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula drugog dana konferencije otvorio je sjednicu na temu daljnjeg energetskog razvoja otoka, a u svom govoru naglasio je važnost koju energetska učinkovitost te obnovljivi izvori energije imaju za razvoj otoka. Napomenuo je kako će se osnivanjem novog Tajništva za otoke novac bolje usmjeriti za potrebe održivog razvoja otoka, kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić te dodao kako je jedna od tema koja se provlačila na nekoliko predavanja bilo smanjenje energetskog siromaštva te pronalaženje održivih rješenja.

Grčki Greenpeace predstavio je projekt kojim se financira ugradnja solarnih kolektora   za siromašna kućanstva preko energetskih zadruga. Korisnici dobivaju besplatnu energiju, višak koji proizvedu prodaju mrežama, a cijena koja se postigne vraća se investitorima.

Tjedan održive energije okupio je 800 sudionika iz svih zemalja EU, gradonačelnika i predstavnika lokalnih zajednica, ali i gostiju iz Azije (Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati) te Sjeverne Amerike, što, smatra, Ivana Ostoić, pokazuje da postoji velik interes za teme energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.
– Općina Preko je s partnerima dogovorila drugu fazu projekta PEGASUS vrijednu 200.000 eura, koju ćemo prijaviti do kraja ove godine, a početak realizacije počet će potkraj 2019. Projekt će trajati tri godine i osigurat će 100 posto potrebne električne energije za neku od zgrada u vlasništvu općine iz obnovoljivih izvora, što je u skladu sa Strategijom održivog energetskog razvoja koju Općina Preko upravo završava, pojasnila je pročelnica Dražena Strihić.