Općina Preko od jeseni dobiva jaslice i obnovljenu zgradu središnjeg vrtića!!!

Općina Preko od jeseni dobiva jaslice i obnovljenu zgradu središnjeg vrtića!!!

PREKO – U novu pedagošku godinu Dječji vrtić Lastavica u Preku ući će s obnovljenom središnjom zgradom i jaslicama!

Opsežan projekt, koji je Općina Preko ovog proljeća prijavila na javni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, dobio je „zeleno svjetlo“ i nepovratnih čak 712.483 kuna.

– Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u četverogodišnjem razdoblju. Djeca su nam prioritet, pa smo odmah, u prvoj godini mandata krenuli u projekte obnove vrtića i jednosmjenske nastave u školi. Vijest koja je ovih dana stigla iz resornog ministarstva dala nam je dodatni vjetar u leđa i sada nam predstoji provođenje javnog natječaja za izvođenje radova, a odmah potom i početak zahtjevnih radova koji će najvjerojatnije trajati nekoliko mjeseci. Vjerujemo da će obnova i proširenje vrtića, što će obuhvatiti i otvaranje jaslica, završiti u listopadu, zbog čega će vrtić u Preku u novoj pedagoškoj godini početi s radom kasnije, ali sva djeca bit će zbrinuta i raspoređena u područne odjele, najavljuje Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Radovi na središnjoj zgradi DV Lastavica obuhvatit će nadogradnju dijela u kojemu će biti osiguran smještaj za desetero djece u jaslicama, obnovit će se i postojeće prostorije, uvesti podno grijanje, sagraditi zasebna kotlovnica, nova kuhinja, sanitarni čvorovi, nova fasada i posebna prostorija za rad logopeda.

Cijena vrtića, naglašava načelnik Brižić, ostat će ista, i za djecu iz Preka i iz ostalih mjesta, a cijena boravka u jaslicama formirat će se naknadno, o čemu će budući korisnici biti na vrijeme obaviješteni.

Podsjetimo, Općina Preko dosad je sufinancirala pohađanje djece jasličke grupe u vrtiću izvan Općine Preko u iznosu od 300 kuna po djetetu, a za podmirenje troškova odgoja i obrazovanja djece i mladeži u proračunu je osigurala 267.000 kuna, u što se, primjerice, ubrajaju troškovi predškolskog odgoja i obrazovanja, sufinanciranje nabave udžbenika za učenike osnovnih škola te financijska pomoć studentima.

Osim toga, u proračunu za 2018. godinu za naknade za novorođenčad osigurano je 150.000 kuna, i to  za prvo dijete 7500 kuna, za drugo 15.000 kuna, za treće 30.000 kuna, a za četvrto i svako iduće dijete po 60.000 kuna.

Bespovratan novac za prijavljene projekte radi poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima dobile su i druge otočne općine. Tako je u Kalima za DV Srdelica odobreno 142.500 kuna, u Kukljici za  DV Manulica 350.094, Općini Pašman za DV Otok Pašman u Dobropoljani 51.703 kuna, Općini Tkon za DV Ćok 539.555 kuna i Općini Sali za DV Orkulice 736.448 kuna.

Program  podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i podrška je jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja. Novac se može uložiti u projektiranje, gradnju/nastavak gradnje ili nadogradnju objekata, sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju objekata ili dijela objekata, opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša, uređenje vanjskih terena te energetsku obnovu objekata dječjih vrtića.

Novac je osiguran u državnom proračunu RH, a  za 2018. i 2019. izdvojit će se ukupno 117,500.000  kuna.