Iz podmorja Malog Lukorana ronioci izvukli šest kubika otpada

Iz podmorja Malog Lukorana ronioci izvukli šest kubika otpada

MALI LUKORAN – Više od šest kubika različitog otpada izvukli su iz podmorja Malog Lukorana ronioci Olive Island Marine iz Sutomišćice u prvoj, ikad organiziranoj ekološkoj akciji u tome malome mjestu.

Pedesetak automobilskih i traktorskih guma, štednjaci, bojleri, plastične i staklene boce, dijelovi brodskih motora napunili su kontejnere općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi, a više od dva kubika različitog smeća pokupljeno je u priobalnom dijelu i Parku Petra Preradovića. S morskoga dna izvađena je i jedna pedalina, koju je bujica poplave prošle jeseni “nasukala” u malolukoranskoj vali.

– Ovo je tek početak, mislim da smo se svi uvjerili u to da su ovakve akcije nužnost, ne samo u Malom Lukoranu, nego i u drugim mjestima na području Općine Preko. Na jesen ćemo nastaviti, a velika je stvar što imamo podršku Olive Island Marine, općinske komunalne tvrtke i brojnih volontera. Mali Lukoran je malo mjesto s dušom i treba ga dovesti na razinu da ima sadržaje za goste i sve posjetitelje. A sadržaji su mnogo puta samo čisto i uređeno mjesto u kojem se svi lijepo osjećaju i dolaze svaki dan u šetnju, vožnju biciklima, na kavu… Od toga treba polaziti u svakome mjestu na otoku, komentirao je Ivan Košta, direktor TZO Preko, koji je uz Tonija Antišina, direktora sutomiške marine, bio jedan od organizatora čišćenja podmorja i obale u Malom Lukoranu.

Četverosatnoj akciji odazvali su se članovi Udruge mladih Santa-Fe iz Sutomišćice, koji su barkama prevozili izronjeni otpad na obalu, mještani Malog Lukorana, volonteri iz Preka i Sutomišćice – Danijela Sorić, Katarina Šoša, Antonija Zbiljski, Julija Kačan, Marina Marcelić, ravnateljica POU Dom na žalu, a uime Udruge mladeži Preka u čišćenju zelenih površina pomagala je Karmen Gregov.

Ipak, najveći dio posla obavili su šestorica ronilaca i devetorica radnika Obala i parkova, koji su uredili palme i posadili nekoliko mladica crnike, pitospora i sitno cvijeće.

Kako je bilo u prvoj ekološkoj akciji u Malom Lukoranu, pogledajte u FOTOGALERIJI